Opinió

Keep calm

L'apocalipsi, segons l'‘ABC'

El bipartidisme PP-PSOE dels últims 40 anys pot convertir-se en un grup políticament marginal

En una portada per a col·leccionistes, ahir l'ABC donava fe d'una macroconspiració que implicava tots els monstres que s'apareixen a les nits als nens de la dreta espanyola. Independentistes catalans i bascos i republicans espanyols s'estarien conxorxant per a una maniobra oculta contra el rei d'Espanya, en una mena d'edició facsímil del Pacte de Sant Sebastià. La cosa –segons els serveis secrets espanyols, que cita el diari– tindria un objectiu terrible: un “model confederal”. Alguna cosa així com un gran peix al cove. L'apocalipsi polític, certament.

La pel·lícula de l'ABC no tindria més importància si no fos perquè crida l'atenció aquesta tremenda incapacitat de les elits madrilenyes per interpretar correctament el que passa a Catalunya. Ni tan sols són capaços d'entendre que en la societat catalana, ara i aquí, la lluita per l'hegemonia cultural es planteja entre el catalanisme polític, que vol crear un estat independent, i l'esquerra estatalista, que vol reformar Espanya. Els dos dimonis que l'ABC creu conxorxats en realitat estan combatent, pam a pam, per imposar la seva percepció –el relat, que diuen ara– en l'eix central de l'opinió pública catalana. Totes dues visions són incompatibles, excloents. O República Catalana o República Espanyola.

Aquesta batalla ideològica deixa poc espai a altres interpretacions. Tant és així que l'immobilisme visigòtic que representa l'ABC s'està agrupant a l'entorn d'una minoria de bloqueig que intenta conformar Ciutadans. Però el bipartidisme clàssic del règim del 78, el que s'ha articulat durant quaranta anys sobre la base del PSOE i el PP, corre el risc de convertir-se en un grup políticament marginal.

Ahir vaig comprar l'ABC. El quiosquer, molt content, em va dir: “Avui potser l'acabo, sempre en demano tres exemplars.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia