Opinió

LA GALERIA

Caganers figuerencs

Les conductes salvatges, no són punibles d'ofici? Què poden fer els veïns?

I no pas de pessebre. No caldria haver d'escriure aquest paper que, per delegació, intenta traduir la indignació i la impotència dels meus veïns plens de raó. Perquè –i aquest és l'objectiu– explicarem un maldecap fàcil de resoldre. Vivim en un carrer comuna de gossos, un dels femers canins de la vila adjectivada per un humorista de “florida” i “dels detalls”. Salvador Garcia-Arbós abans-d'ahir en aquest diari, tractant el mateix assumpte, apuntava que Figueres devia ser una ciutat neta i cívica, sense merda de gos, etc.; el periodista imaginava bonhomiós que, gràcies a la tradició (?) republicanofederal, Figueres feia, ai!, el cim en civisme.

Deu haver-hi d'altres punts de la capital empordanesa privilegiats per la convergència matinal i capvespral de tots els gossos del barri que els pertoca per evacuar-hi el budellam; nosaltres concretem l'angle Ramon Llull/Dalmau de Creixell. La major part d'aquests excrements veiem que són defecats, a dotzenes en voreres i calçada, amb actitud negligent o amb barra deliberada exhibides pels diguem-ne responsables del gos. Els negligents fan com si no se n'adonessin i, quan la tifa ha estat deposada a la voravia, avancen amb pas més ràpid; si algun veí els ho retreu, uns pocs acaben recollint-la, però la majoria van caminant tot formulant excuses: les seves merdes no són les úniques ni les primeres, etc. Els altres, amb cara de satisfacció pel volum excretat per la bèstia, miren i sembla que comprovin la bona qualitat del color i consistència de la merderada digna del gos gros com un vedell que condueixen i, fatxendes, si algú els fa el mínim retret s'hi enfronten i, literalment, argüeixen que ja paguen impostos municipals i per tant que la merda la tregui l'Ajuntament.

Hem presenciat discussions, i hem sentit insults i amenaces cap als soferts veïns que ja han desistit de fer-se respectar per aquests energúmens. Fa uns dies aquest diari portava que a Olot multen reiteradament els amos incívics de gossos. Per què a Figueres no es fa? Per decisió consistorial? Per passivitat de la guàrdia urbana? Si selva és l'opòsit de civilitat, les conductes salvatges, no són punibles d'ofici? Què poden fer uns veïns, impotents davant de merda i merda fresca, renovada cada vespre i cada matí? Quina actitud han d'adoptar enfront de l'ofensa i de l'exhibició d'energumenisme? Són les preguntes que es fan quan es troben dos o tres després de mirar atentament on posen els peus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia