Opinió

LA GALERIA

Un repte gegantesc

Els comptes de Catalunya són un drama

Amb moltes dificultats derivades dels problemes de tresoreria que s'arrosseguen des de fa una pila d'anys, vinculats al desastrós sistema de finançament autonòmic i al “macrodeute” espanyol, ja s'ha posat en marxa, per treballar intensament, el nou govern català. L'executiu Puigdemont, i en general tot el país català, té davant seu un repte gegantesc per tal d'aconseguir, amb el màxim consens i cohesió social possible, els seus objectius de consolidar la llibertat nacional i la justícia social per poder avançar, decididament, cap a una sobirania plena dintre de la interdependència europea, que impliqui una desconnexió efectiva amb les polítiques autoritàries corruptes i antiquades de l'Estat espanyol.

No hi ha dubte que el primer gran desafiament d'aquest govern –sensible, social i ferm– de l'anomenada “preindependència” és poder tirar endavant uns pressupostos, que com molt bé va definir el vicepresident i conseller d'Economia, seran injustos, difícils i complicadíssims. Els comptes de Catalunya són un drama en majúscules, atès que l'executiu català no recapta els impostos (els que recapta no arriben a ser ni la xocolata del lloro). I en aquest punt, hi hem de tornar a insistir, encara que ens puguem fer pesats, que el dèficit fiscal anual de Catalunya, des de l'any 1986 (d'abans no existeixen estadístiques) és de 16.500 milions d'euros. Fixem-nos per un moment, independentment de la ideologia de cadascú, que amb aquesta xifra considerable podríem fer front a molts desequilibris i patiments que actualment té Catalunya. La societat catalana, malgrat la crisi estructural europea i internacional, genera molts recursos, però el nostre Parlament i el nostre govern no els tenen; any rere any, aquests “calerons” marxen cap a la capital de l'altiplà castellà per, desprès, tornar cap a casa nostra, tard i molt minvats. A banda d'aquest problema greu de no poder disposar dels nostres propis recursos, el govern i la nació catalana tenen davant seu un altre repte gegantesc: una estratègia de manipulació, control orwellià i animadversió general per part del govern espanyol i tota la seva superestructura mediàtica i econòmica. A aquestes altures de la pel·lícula tothom hauria/ha d'entendre que si volem un país nou, més lliure i amb justícia redistributiva, no podem, en cap moment, deixar sol el nostre govern que ens ha de conduir cap a un estat independent. També hem d'entendre, a causa de les característiques colossals del repte, que hem de deixar un gran marge de maniobra a un executiu excepcional confeccionat per a una època excepcional.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia