Opinió

LA CRÒNICA

Més públic i més participació

Revitalitzar la cultura de Lleida. Amb aquest objectiu es van reunir dissabte a l'Ateneu Popular de Ponent mig centenar de creadors i representants d'associacions de la ciutat, convocats per la Plataforma d'Entitats Culturals de Lleida. La plataforma es va crear fa uns mesos i la formen de moment dotze associacions d'àmbits diversos de la cultura, que han decidit unir esforços davant de les administracions i coordinar-se en tot allò que puguin afrontar plegats per fer créixer, des de la societat civil, la vida cultural de la ciutat: l'Ateneu Popular de Ponent, els Castellers de Lleida, el Centre Excursionista de Lleida, el Cercle de Belles Arts de Lleida, el Centro Latinoamericano de Lleida, la Coral Shalom, la Fundació Orfeó Lleidatà, el Grup Cultural Garrigues, el Grup de Recerca de Cultura Popular de Ponent, l'Associació Cultural Lo Sotrac, Òmnium Ponent-Lleida i Sícoris Club.

La trobada de dissabte va servir perquè la plataforma prengués la temperatura al sector i recollís els problemes, les oportunitats i les propostes dels diversos agents del sector cultural de la ciutat convocats. I ara n'elaborarà unes conclusions que seran presentades durant les pròximes setmanes. De moment, però, a les entitats els va quedar clara la preocupació per revitalitzar l'interès per la cultura a Lleida i aconseguir que totes les activitats generin més interès entre el públic de la ciutat. Teatres i concerts mig plens i presentacions de llibres amb poc quòrum són un símptoma conjunt que segurament obeeix a causes molt més generals, però tot i així el sector sembla conjurat per intentar elaborar algun pla per aconseguir que els actes culturals despertin més interès entre la ciutadania i que els lleidatans hi participin de manera activa.

L'altre gran objectiu de la convocatòria de dissabte, declarat ja des de fa mesos, és aconseguir obrir la Paeria a la participació de les entitats culturals a través de la creació d'un consell municipal de cultura. La plataforma d'entitats ja va llançar la idea poc després de constituir-se, la tardor passada, i ara es troba en ple procés per reunir suports i aconseguir que el projecte s'obri pas i que el govern municipal s'avingui a crear-lo. Un consell municipal permetria a les entitats debatre amb el govern local i els altres grups polítics de l'Ajuntament les polítiques culturals que s'impulsen des del consistori en lloc de ser simples espectadors i haver de negociar, un per un i de manera extraoficial, els diversos projectes i estratègies en que sigui necessària la col·laboració pública i privada.

Si aquesta obertura de la Paeria a la participació ciutadana era possible en algun moment, havia de ser en aquest mandat, ja que l'aritmètica municipal ha provocat que el govern hagi de negociar qualsevol decisió amb un o més grups de l'oposició. Això, en el moment de posar en marxa el mandat, es va traduir en la creació d'un nou consell municipal com el de transparència, en què l'oposició va fer pinya a l'inici del mandat per intentar fiscalitzar l'acció de govern en matèria de contractacions i concursos, i també en una reforma del reglament de participació ciutadana que pretén donar més veu a les entitats en les decisions municipals. Per aquest motiu, les entitats culturals han decidit reunir-se en plataforma i aprofitar la conjuntura política de la Paeria per crear nous canals de participació que, un cop creats, puguin ser permanents en el temps i consolidar-se en els propers mandats.

D'aquí a dos mesos es complirà el primer any del mandat. Després d'anys de majories absolutes, l'Ajuntament viu una etapa en què l'acció és més complexa i sovint lenta, però alhora pot resultar més consensuada, oberta i, per tant, perdurable.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia