Opinió

Keep calm

L'abraçada

Nosaltres ens seguim buscant dins i fora del mapa, el de l'amor, el del desig, on no hi ha raons, ni racionalitat possible

Una abraçada que reconforti, que ens doni força i escalf a la vegada. I potser arribar a l'últim nus de l'abraçada, un petó tímid, lleuger, que es transforma en cerca constant dels nostres dubtes. Només amb això en tenim prou per tirar endavant en aquest hivern d'estiueig. Fins la propera abraçada. El gran Roc Casagran ens parla del risc, del bo i dolent, de la melangia, de l'amor foll i animal, en una història sense cadenes ni vassallatges, de cop de puny a les entranyes a la seva novetat literària L'amor fora de mapa. Una ficció ben real, ben versemblant. També aquí canvien els codis, no només en el ritme climàtic.

Àngel Guimerà, que va fer protagonista Maria Rosa, aquesta de Carlota Subirós que encara podem veure al TNC i després en gira per Catalunya, també situa l'amor fora del mapa. Per bé que la història, que conté una gran dosi de drama social, passa el segle passat durant la construcció d'una carretera a Solivella, a la Conca de Barberà. En tot cas fora del mapa hi ha el desig que trasbalsa i que capgira i arrossega els motors de l'acció escènica Mar del Hoyo i Borja Espinosa. “Un desfici desbocat, un qüestionament ardent. Per quina llei fatal el desig esdevé destructiu? Quin plaer trobem en el patiment? Per què ens xucla la serp?”, es pregunta Carlota Subirós.

Hi ha un espai on la raó no hi pot entrar. I això dit l'endemà que s'hagi donat la raó a Einstein, a la seva teoria de la relativitat, i que s'hagi certificat l'existència de les ones gravitacionals. Els llecs en ciència ens hem de creure que sí, que comença una nova era per a l'astronomia, i que ens replantegem l'univers. El senyal detectat per científics dels EUA procedeix d'una fusió de dos forats negres que va passar fa 1.300 milions d'anys. L'imperi de la raó celebra la intuïció d'Einstein. Però tot i la descoberta nosaltres ens seguim buscant dins i fora del mapa, el de l'amor, el del desig, on no hi ha raons, ni racionalitat possible. On l'abraçada i el bes generen les ones gravitacionals que ens fan sentir vius. Seguirem explorant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia