Política

espanya

diada de l'onze de setembre

El govern espanyol rebutja la consulta pactada plantejada per Puigdemont

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, afirma que “no és possible avançar en la direcció” apuntada pel president de la Generalitat

Sáenz de Santamaría qualifica la proposta d'“il·legal i oportunista”

El govern espanyol en funcions ha respost amb un no rotund a la proposta d'una consulta pactada que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va avançar ahir diumenge que tornaria a exposar durant la qüestió de confiança del proper 28 de setembre.

El ministre de Justícia en funcions, Rafael Catalá, ha afirmat en declaracions a Ràdio Nacional d'Espanya que simplement “no és possible avançar en la direcció” plantejada pel cap de govern català.

“El president Puigdemont no té capacitat per fer el que ell consideri doncs tots estem sotmesos a les regles i molt especialment els responsables polítics”, ha sentenciat. Ha precisat que “no és possible avançar en aquesta direcció” perquè “una consulta pactada és una cosa que no existeix en el nostre ordenament jurídic”.

“De tant parlar d'algunes qüestions alguns intenten inventar figures i dulcificar el llenguatge per no parlar de l'autodeterminació i del referèndum i quan han vist que per aquí no hi ha camí intenten utilitzar paraules més amables per veure si d'aquesta manera cola”, ha advertit.

El titular de Justícia ha subratllat que “la clau està en la sobirania nacional, que resideix en tots i cadascun dels espanyols”. “Mai serà possible amb la Constitució espanyola actual que una part dels espanyols decideixin què volen ser. El que som els espanyols ho decidim tots junts i mentre això segueixi sent així no hi ha alternativa possible”, ha reblat.

A més, ha incidit en què, segons ell, “Puigdemont presideix la Generalitat perquè existeix una Constitució a Espanya que és la que ha consolidat les institucions de l'Estat i de les comunitats autònomes i ell per decisió pròpia no pot desbordar-la”. Per Català, “moltes vegades l'independentisme s'intenta apropiar del concepte Catalunya i del concepte els catalans” quan “és una majoria la que vol seguir vivint a Espanya aplicant les lleis democràticament i pacíficament uns amb altres”. “Qui no fa això cau sobre ell tot el pes de la llei segur”, ha conclòs.

Proposta “il·legal i oportunista”, segons Sáenz de Santamaría

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha qualificat d'”il·legal i oportunista” la proposta de referèndum del president de la Generalitat, Carles Puigdemont.

En un esmorzar informatiu a Bilbao en el marc de la campanya electoral al País Basc, la vicepresidenta espanyola ha opinat que aquesta iniciativa “només genera divisió i ruptura” entre els catalans.

Segons ella Puigdemont “tensa la corda perquè la CUP l'està obligant a prendre determinades mesures per poder mantenir-se després de la moció de confiança que ell mateix ha plantejat”. “La combinació d'oportunisme radical i populisme de la CUP fa molt mal al conjunt de la societat catalana i al conjunt dels espanyols perquè és moment per a l'estabilitat”, ha continuat la vicepresidenta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia