Política

Els EUA armaran milícies kurdes a Síria tot i el rebuig frontal de Turquia

Washington assegura que són un element fonamental per guanyar terreny a Estat Islàmic al seu feu de Raqqa

Ankara qualifica l'acció d'“inacceptable”

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha decidit armar les milícies kurdes, conegudes com les YPG, per derrotar Estat Islàmic (EI) al seu feu al país àrab, la ciutat de Raqqa. Aquestes unitats de defensa han tingut un paper crucial en diferents batalles contra els gihadistes, tant a Síria com a l'Iraq.

La decisió, però, ha causat l'enuig de Turquia, tradicional aliat dels Estats Units “Al costat del suport de les forces nord-americanes i de la coalició, són l'única força sobre el terreny que pot prendre Raqqa de manera reeixida en un futur proper”, va assegurar la portaveu del Pentàgon, Dana White, en un comunicat. La decisió del mandatari nord-americà s'interpreta com un altre pas endavant en la guerra siriana, i és que Trump va aprovar un bombardeig a l'abril contra posicions del règim sirià de Baixar al-Assad –que també combat Estat Islàmic– per un atac amb armes químiques contra la població civil.

Washington ha facilitat armament en els últims anys a les milícies àrabs, però fins ara s'havia resistit a fer el mateix amb els combatents kurds per no irritar a Ankara. La cúpula militar nord-americana creu que els kurds necessiten armes pesants, llançamíssils i vehicles blindats per poder derrotar els combatents d'Estat Islàmic atrinxerats a Raqqa.

Turquia ja ha qualificat d“inacceptable” la decisió dels Estats Units d'armar un dels seus principals enemics. Ankara considera les milícies kurdes una extensió del Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK), que lluita al sud-est del país des dels anys vuitanta i que és declarat un grup terrorista per Turquia i els Estats Units. El govern turc es mostra preocupat pel poder que poden aconseguir les milícies kurdes i pel territori que vagin guanyant durant el conflicte sirià, que suposaria tenir un bastió kurd a tocar de la frontera. Ankara té en els darrers temps un paper important en la guerra siriana i també està sent colpejat per Estat Islàmic, que ha atemptat al país en diverses ocasions.

El vice-primer ministre turc, Nurettin Canikli, va assegurar: “Esperem que els dirigents nord-americans es facin enrere i no cometin aquest error. Una política així no és beneficiosa per a ningú, no ens poden posar al mateix sac que les organitzacions terroristes”, i hi va afegir: “Fem totes les intervencions diplomàtiques necessàries i en farem més. Per lluitar contra Estat Islàmic calen operacions terrestres, però que tinguin èxit amb les YPG no té cap relació amb la realitat”, va reblar Canikli. Donald Trump espera la visita del president turc, Recep Tayyip Erdogan, a la Casa Blanca la setmana que ve.

LA FRASE

A través de les YPG [guerrilles kurdes] els Estats Units donen suport al grup terrorista PKK
Nurettin Canikli
vice-primer ministre turc


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia