Almoster, els més participatius del Camp

Almoster havia programat actes paral·lels per fer-ne «més festa», de la consulta popular, tal com explicaven els organitzadors del referèndum. Per culpa de la pluja, però, ni els gegants ni els diables d'Almoster, ni el Bou de Reus van poder actuar. Alguns polítics reusencs van visitar el municipi per donar suport a la consulta mentre votava l'alcalde, Àngel Xifré. Almoster Decideix va rebre el suport d'altres entitats com ara Maulets de Reus i Acció Cultural, que, a més de fer difusió de les campanyes pròpies, van col·laborar amb els membres de l'organització del referèndum.

Com a la resta de municipis on es feia la consulta popular, a Almoster també hi va haver observadors internacionals. L'alcalde de Lezo, del País Basc, Haritz Salaberria (ANB) i una representant del Partit per la Llibertat del Tirol van visitar el municipi a la tarda per comprovar com es desenvolupava la jornada.

Alguns reusencs també van ser presents al Teatre Municipal durant el matí. «Hem vingut per acompanyar un company que pot votar, i per fer caliu». Una de les anècdotes curioses de la jornada la va protagonitzar una veïna que, en sortir de casa amb presses, en lloc del DNI, portava la targeta de crèdit per votar. Sobre el mètode de vot, l'organització es va mostrar molt rigorosa: «Hi ha gent que sabem que és d'Almoster i que no la deixem votar perquè no estan empadronats aquí.»

L'esmorzar popular de llonganissa, cansalada i pa torrat va servir perquè els veïns no només entressin al Teatre Municipal a votar, sinó que es va veure força ambient al local. La xocolata desfeta va prendre el relleu a la llonganissa i la cansalada, però va fer el mateix efecte a mitja tarda.

La portaveu de la plataforma Almoster Decideix, Mar Rodríguez Balanyà, es mostrava il·lusionada amb la consulta popular: «La gent ens ha vingut a buscar a nosaltres més que nosaltres a la gent.»

Els organitzadors veuen en aquesta primera onada de consultes un impuls perquè el referèndum es convoqui més endavant a municipis amb més població. «És pitjor no saber el resultat que saber un resultat negatiu».

«La gent comença a prendre consciència que Catalunya necessita la independència.» Xifré parlava, també, de la repercussió internacional de les consultes populars. Un exemple d'aquest ressò és la visita dels observadors internacionals a Almoster, en aquest cas, Salaberria i la representant tirolesa. En el moment de tancar la jornada, els membres de la plataforma Almoster Decideix estaven «molt contents» pel 40% de participació, «tot i les dificultats i els boicots».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.