Política

República Txeca

El populista antiimmigració Andrej Babis guanya les eleccions

La populista Aliança de Ciutadans Descontents (ANO), del milionari Andrej Babis, va guanyar ahir les eleccions a la República Txeca amb el 29,7% dels vots, on també ha avançat el partit xenòfob SPD i s’ha desplomat el Partit Socialdemòcrata, fins ara en el govern. Amb la victòria de Babis, que està sent investigat per ús fraudulent de fons europeus, es compleixen els pronòstics dels sondejos. A més, el populista aconsegueix 11 punts més que en la seva estrena electoral, el 2013.

Els conservador de l’ODS, que estava en hores baixes en els últimes anys, ha aconseguit recuperar-se com a segona força, amb l’11% dels vots, mentre que el Partit Pirata ha estat la sorpresa situant-se com a tercera força política, amb el 10,7% dels vots.

El socialdemòcrates CSSD, partit amb el qual Babis, juntament amb els democratacristians de la KDU, havia governat en els últims quatres anys, deixa de ser la primera formació del país i perd més de la meitat de l’electorat de fa quatre anys, ja que només ha obtingut el 7,3% dels sufragis i es converteix en la sisena força del país. De tota manera, Jaroslava Faltynek, vicepresident d’ANO, va oferir ahir renovar la coalició per apostar per la seguretat.

Babis es va presentar com un polític antisistema que promet lluitar contra la corrupció d’un sistema clientelista de política tradicional. El magnat, que és el segon homes més ric del país i controla dos importants diaris i emissores de ràdio, s’oposa a la política de ressituació de refugiats aprovada per la Unió Europea i també que la República Txeca assumeixi l’euro com a moneda. Tot i que el rebuig a les quotes de refugiats establertes per la UE i a l’euro és compartit per quasi tots els partits, la CSSD va llançar un missatge més europeista. Bohuslav Sobotka, el primer ministre socialdemòcrata sortint, havia assegurat durant la campanya que estar dins la UE havia estat molt beneficiós per a la República Txeca i que és necessari que el grup comunitari continuï unit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia