Política

ERC insta el republicanisme a coordinar les estratègies

Recull el guant del PDeCAT i reclama a partits i entitats independentistes seure per unificar el full de ruta

Deixaran passar l’estiu per buscar un acord amb JxCat sobre la suspensió dels diputats

Superada, el cap de setmana, l’assemblea refundacional del PDeCAT, ERC no va deixar passar ni un dia més per instar tots els actors polítics i socials de l’independentisme a seure per traçar d’una vegada una estratègia conjunta per aconseguir implementar la República. “Cal definir els pròxims passos a través de l’entesa i la coordinació”, reclamava ahir la portaveu, Marta Vilalta, que demanava que es treballi “des de la cohesió i la unitat d’acció” de tot el moviment republicà.

Tot i evitar aprofundir-hi, Vilalta donava així la “benvinguda” i recollia el guant llançat la vigília en aquesta línia pel nou president del PDeCAT, David Bonvehí, que va reclamar a la CUP, als comuns i fins i tot al PSC, però sobretot a ERC, pactar les passes que cal fer a partir d’ara. Una manera aquesta d’admetre, de fet, que l’acord subscrit fa sis mesos per les dues grans forces per repartir-se el control del Parlament i el govern no ha servit per unificar visions, tot i que Vilalta es resistia a fer aquesta lectura, i justificava que la gran feina en aquest temps ha estat recuperar les institucions, mentre insistia que ja s’ha arribat a enteses a partir de les quals ara es pot continuar aprofundint, en al·lusió, sense citar-les, a la creació del Consell per la República o al disseny del procés constituent. En tot cas, elements en què encara no s’ha mogut res, per diverses circumstàncies.

Després que ERC ja aprovés fa tres setmanes el seu gir estratègic, que es basa en el diàleg bilateral i en un intent d’eixamplar la base per mitjà de les polítiques socials sense renunciar a la unilateralitat, era “important per al moviment” sobiranista que “l’espai de centredreta”, com ERC continua anomenant la Crida Nacional per la República llançada per Carles Puigdemont, també es “reordenés”. Això és el que considera que ha fet ara almenys el PDeCAT, que ha aprovat una ponència política que no difereix gaire de la d’ERC, ja que tampoc descarta la unilateralitat i aposta per fer efectiva la República “com més aviat millor”. “Ara estem en condicions de fer aquest procés”, reiterava Vilalta, de parlar “entre tots” i “posar per escrit” una estratègia conjunta. Això sí, evitava posar terminis ni concretar els primers passos ferms per iniciar aquest diàleg, que en tot cas ja quedaran segurament per passat l’estiu.

Sense pressa per l’acord

El que també deixaran per després de vacances ERC i en aquest cas JxCAT és la recerca d’un acord, en el marc sobretot de la mesa i la junta de portaveus, sobre com ha d’aplicar el Parlament la suspensió als sis diputats processats, i en especial en el cas de Puigdemont, que va originar la batussa pública de la setmana passada. Vilalta explicava que analitzaran com hi pot influir la retirada de l’euroordre dictada després pel jutge Llarena, i estaran en espera de si hi ha més novetats abans de buscar el desllorigador, ja que ara tenen dos mesos de coll fins que es convoqui el pròxim ple. En tot cas, Vilalta confirmava que els últims dies hi ha hagut trobades per superar les “discrepàncies”, on han acordat crear més “espais de coordinació” al Parlament per evitar que es repeteixi. “Ho lamentem i no ens agrada, però no podem tolerar que es diguin mentides i d’aquí els estira-i-arronses”, justificava ahir Vilalta, tot i que es mostrava optimista. “L’objectiu comú ha de fer que ens entenguem”, concloïa.

Quan la Crida hagi decidit què ha de ser, el PdeCAT ja decidirà com queda com a partit, però no abans
David Bonvehí
president del pdecat
Pascal ha fet molt bona feina aquests dos anys, però les circumstàncies han canviat des del 21-D
Míriam Nogueras
vicepresidenta del pdecat
Espero que el PDeCAT no evolucioni cap a espais impossibles i compleixi l’ordre constitucional
Carmen Calvo
vicepresidenta govern espanyol
Ara toca seure tots junts, posar-nos d’acord i traçar una estratègia conjunta que quedi per escrit
Marta Vilalta
portaveu d’erc
Han triomfat les posicions més radicals; demanem a la direcció que no abandoni la via de diàleg i distensió
Salvador Illa
portaveu del psc
Els del PDeCAT amb els de la Crida, i tots amb ERC; com poden parlar de convivència si estan barallats?
Sonia Sierra
diputada de ciutadans

Nogueras avisa Sánchez que encarirà el seu suport

La vicepresidenta del PDeCAT, Míriam Nogueras, va advertir ahir Pedro Sánchez a Catalunya Ràdio que amb la nova direcció tindrà “més difícil” el suport que fins ara li ha donat al Congrés. Nogueras admetia que els últims mesos no han estat “prou coordinats”, però creu que ara s’han ordenat i això permetrà prendre decisions conjuntes amb “tots els ens republicans de Catalunya”, començant pel govern. Nogueras subratllava que totes les sensibilitats són a la nova direcció , i assegurava que la relació entre Pascal i Puigdemont havia estat “franca”. “S’han dit les coses quan tocava i sense embuts”, deia. L’avís, per cert, va causar certs nervis al govern espanyol. La vicepresidenta, Carmen Calvo, va demanar al partit que no surti de “l’ordre constitucional”, i que hi busqui “línies de cooperació”. La ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, l’instava a “mirar el futur i a diluir-se en altres qüestions”, en al·lusió a la Crida.

El president del PDeCAT, David Bonvehí, negava que el procés de confluència hagi d’acabar per força en la dissolució, ja que té la voluntat que continuï fent política “en els pròxims mesos, i potser anys”. A més, obria la porta a concórrer a les municipals sota un paraigua unificat,que es pot decidir després de la convenció de la Crida a la tardor, tot i que en principi s’havia donat llibertat a cada cap de llista per presentar-se amb el nom i la fórmula electoral que vulgui. Reagrupament també va dir ahir que confluirà amb la Crida i que al setembre decidirà si continua associat al PDeCAT.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia