Política

Brasil

Cita amb les urnes

Bolsonaro esquiva els rivals

Declina participar en l’últim debat presidencial i contraprograma una entrevista en una televisió evangèlica

Els seus adversaris li retreuen l’absència

El candidat ultradretà continua pujant en les enquestes

Una vella màxima de les campanyes polítiques diu que el candidat guanyador no s’arrisca. L’ultradretà Jair Bolsonaro l’ha seguit al peu de la lletra i dijous al vespre va deixar buit el seu faristol durant l’últim debat presidencial televisat, l’acte més important de la campanya brasilera i capaç de definir una elecció. Mentre set candidats l’atacaven per la seva absència, Bolsonaro donava una llarga entrevista en un canal evangèlic. Amb respostes curtes a preguntes pautades, va intentar desmuntar una a una totes les acusacions que pesen sobre el seu nom. Va negar ser xenòfob, homòfob, racista i defensor de la dictadura militar, com es desprèn de centenars de declaracions que va fer com a diputat d’un partit minoritari que el Brasil mai va tenir gaire en compte. Com un Donald Trump que apareix per trencar-ho tot, el candidat ultradretà es ara el favorit en tots els sondejos, quan falta només un dia per a la primera volta de les eleccions més polaritzades de la història brasilera.

L’última enquesta de Datafolha va atorgar a Bolsonaro un 35% dels vots, contra un 22% del candidat d’esquerres Fernando Haddad, l’home que Luiz Inácio Lula da Silva, pres per una condemna de 12 anys per corrupció, va escollir per succeir-lo com a candidat del Partit dels Treballadors. L’avantatge de 13 punts és ampli, però insuficient perquè el polític conservador guanyi en la primera volta. La sort de la presidència brasilera es definirà l’últim diumenge d’octubre, quan està prevista la segona i definitiva volta. Bolsonaro no ha deixat de pujar en els sondejos, mentre que Haddad i la resta de candidat estan estancats. El debat per televisió, que decideix el vot de gairebé un 50% dels brasilers, segons un sondeig recent, va ser una mostra que Bolsonaro juga, amb tranquil·litat, a guanyar.

L’exmilitar va excusar la seva participació en el debat al·legant que s’està recuperant de la ganivetada que un llunàtic li va clavar fa un mes, durant un míting de campanya. Però els seus adversaris van criticar que mentre ells s’enfrontaven en grup a les càmeres, el candidat ultradretà fes una entrevista enregistrada a TV Record, la segona cadena més important del país, propietat del poderós bisbe evangèlic Edir Macedo. “Bolsonaro va ser donat d’alta i està donant a aquesta mateixa hora una entrevista en una altra televisió a la qual dedica el mateix temps que aquest debat. Infeliçment, va fugir per no respondre als nostres dubtes. No crec que una persona que no se sotmeti a un debat pugui ser un bon president”, va dir Ciro Gomes, candidat laborista que va trencar amb el Partit dels Treballadors durant la presidència de Lula.

Bolsonaro no va respondre als atacs en l’entrevista, la posada en escena de la qual va ser gairebé tan important com el contingut. En dues oportunitats, un metge va interrompre el diàleg per dir al candidat que no havia d’esforçar-se tant. El metge, a més, era negre, en un evident intent per desfer-se de les declaracions xenòfobes que va marcar bona part dels discursos de la campanya electoral de Jair Bolsonaro. Ja no hi haurà més difusió de sondejos, ni tampoc aparicions públiques dels candidats perquè ho prohibeix la llei electoral. Però Bolsonaro ja sap que diumenge serà el favorit.

35
per cent
dels vots dona a Bolsonaro l’últim sondeig publicat, davant el 22% que atorga a Fernandoo Haddad, l’home que Luiz Inácio Lula da Silva va escollir per succeir-lo com a candidat del Partit dels Treballadors a les presidencials de diumenge.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia