Política

Els partits donen els seus punts de vista a la crispació viscuda al Parlament

Si la sessió d’ahir del ple del Parlament va tenir un alt nivell de tensió, la que s’ha viscut avui dijous ha superat qualsevol expectativa.

Un cop s’ha conegut la decisió del jutge de l’Audiència Nacional, García Castellón, mentre s’estava procedint a votar les diferents propostes de resolució dels grups parlamentaris després del debat de Política General d’ahir dimecres, el diputat de la CUP Carles Riera ha demanat la suspensió temporal del ple per demanar una reunió extraordinària de la Junta de Portaveus per donar una “resposta institucional”. El president de la cambra, Roger Torrent, ha respost que la reunió es podria celebrar un cop acabat el ple, en cas que els grups així ho desitgin. Aquesta resposta ha provocat que els quatre diputats cupaires abandonessin l’hemicicle.

Aquesta reacció ha provocat un fort enfrontament entre els diputats dels diferents grups parlamentaris que fins i tot ha acabat amb l’expulsió del diputat de Cs, Carlos Carrizosa, del ple.

Amb posterioritat a aquests fets, portaveus dels diferents grups han volgut explicar les seves versions dels fets.

Pel que fa als diputats de la CUP, aquests han denunciat una campanya orquestrada per l’Estat per causar por en el moviment independentista. Per a Carles Riera, la sentència de l’Estat al judici de l’1-O “ja està dictada” i avui ho han confirmat amb l’empresonament de “7 nous presos polítics catalans” de manera incondicional acusats de pertinença a organització terrorista, fabricació i tinença d’explosius i conspiració per causar estralls. Pel diputat de la CUP, “ja tenim set presos polítics més tancats pel terrorisme de l’Estat espanyol. No ho podem normalitzar”.

Per la seva banda, el diputat del PSC Miquel Iceta ha explicat que “el Parlament no pot ser la casa de l’enfrontament institucional. Volem condemnar tota mena de violència, planificada o exercida”, al mateix tems que ha demanat un respecte a la separació de poders.

La valoració més crispada ha estat la del diputat de Cs, Carlos Carrizosa. El diputat taronja ha explicat que “el que ha passat avui al Parlament de Catalunya és una infàmia. Ens han expulsat mentre s’aplaudia als terroristes”. Carrizosa s’ha referit als set detinguts com a autors d’atemptats terroristes contra els catalans i ha estat en aquest moment que el president de la cambra l’ha expulsat.

Carrizosa ha interpel·lat directament el president en funcions del govern espanyol, Pedro Sánchez: “Què més ha de passar perquè actuï? Ha de morir algú?”, ha expressat Carrizosa al mateix temps que reclamava al president espanyol “l’aplicació de la Constitució i del 155”. El president del grup parlamentari de Cs també ha advertit que avui a la cambra catalana “s’ha travessat una línia vermella”, en referència als crits de ‘llibertat’ que hi ha hagut quan ha transcendit la notícia de l’empresonament.

Per la seva banda, el president del PPC, Alejandro Fernández, ha demanat a l’independentisme i al nacionalisme català “que evitin la temptació de sortir a defensar a persones acusades de delictes de violència”, en relació als membres dels CDR detinguts i empresonats preventivament. “És una línia vermella que mai havien creuat i que avui podria portar Catalunya a dimensió desconeguda que liquidaria l’esperit democràtic per portar-nos a un moviment nacional-populista”, ha volgut avisar. Per al popular, enfrontaments com el viscut, per al PPC, “taquen i degraden la qualitat de la democràcia”.

Fernández també ha volgut defensar “la feina i la dignitat” de jutges i policies, i ha avisat que el PPC “no tolerarà campanyes d’escarni” contra ells.

A l’anàlisi que han fet els comuns, aquests dubten que els set membres dels CDR detinguts i en presó provisional hagin d’estar davant l’Audiència Nacional i temen pels drets de defensa dels arrestats i per la seva presumpció d’innocència. La líder de CatECP, Jéssica Albiach, ha lamentat el “discurs d’odi” de Ciutadans que “sembla que ja ha dictat sentència” i a qui ha culpat d’utilitzar tot aquest assumpte com a eina electoral. Albiach ha defensat que el moviment independentista és “pacífic” i “no és terrorisme” i que les afirmacions en contra d’això signifiquen només crispació a les portes de la sentència. Albiach també ha criticat que la formació taronja intenti convertir el Parlament en un “circ” amb una “bronca permanent”. “La judicialització i la crispació no porten enlloc i no ajudaran a solucionar un conflicte que és polític”, ha dit.

El portaveu parlamentari de JxCat, Eduard Pujol, ha erigit la seva formació, així com el Govern com un “mur pacífic” contra les “envestides” de Cs al Parlament. Pujol ha lamentat que el grup de Cs hagi “superat tots els límits” en intentar convertir el Parlament en un “plató de televisió”.

Sergi Sabrià ha explicat que l’actitud dels taronges fa “fàstic” a Esquerra Republicana. El president dels republicans a la cambra catalana ha assegurat que el seu grup està “fart” que “busquin cada dia generar odi i confrontació”. Sabrià ha acusat els de Carrizosa d’haver creuat “totes les línies vermelles” i ha reiterat que el moviment independentista és “cívic i pacífic”. “No ens arrossegaran en cap cas al lloc on ells volen”, ha insistit. Pel que fa a l’empresonament dels set membres dels CDR detinguts dilluns, Sabrià creu que es tracta d’una “nova fase de la repressió política” contra el moviment independentista, però davant d’això ha fet “una crida a la calma”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia