opinió. Secretari de política municipal del PSC

Sant Feliu de Guíxols no és Marbella

Davant d'aquests fets cal una actuació contundent dels partits polítics

En la premsa del dijous dia 6 de maig apareixia la notícia de la denúncia presentada pel grup municipal socialista de Sant Feliu de Guíxols en relació amb unes obres que està executant l'empresa d'un regidor de l'equip de govern ganxó sense disposar de la corresponent llicència d'obres. En principi, aquesta notícia no té cap cosa extraordinària, més enllà del propi fet i de la persona implicada. Denunciar els abusos del govern municipal és una de les obligacions que tenen els regidors de l'oposició, en la seva tasca de controlar l'activitat de l'equip de govern.

Els regidors socialistes no han fet res més que posar en coneixement del govern municipal una irregularitat que ha estat confirmada pel propi alcalde, fins al punt d'aturar les obres. No es tracta de cap cosa personal, com algú s'ha esforçat a fer-nos creure. Es tracta d'una irregularitat urbanística comesa per un regidor de l'equip de govern.

El que sí que és extraordinari, esperpèntic i desmesurat és la reacció del regidor Luque i la passivitat de l'alcalde i de la resta de grups que formen part del govern municipal. Ell i només ell és qui converteix en un fet personal una denúncia política. Anar a la casa del regidor Pere Albó, increpar-lo i causar-li desperfectes a la porta és un atemptat a la llibertat individual i una coacció a l'exercici responsable d'una activitat pública. Això sí que és confondre l'activitat privada amb l'activitat pública. Sant Feliu de Guíxols no és Marbella! Tot i que per uns moments, en conèixer els esdeveniments ocorreguts a primera hora del dijous dia 6 de maig, m'ho va semblar.

La política és el treball pel bé comú i això ho hem de tenir molt present els que ens hi dediquem. Malauradament no tothom ho té entès així, tot i que aquests representen una minoria. La política necessita reivindicar permanentment els valors de l'honestedat, la tolerància, el respecte a la discrepància, l'ètica i la moral, i per sobre de tot el treball per la causa pública i per l'interès general.

Hem de reclamar dels polítics, tant si s'està al govern com a l'oposició, molta dedicació a la seva tasca, molta rigorositat en la seva execució, i resultats concrets. És la manera de retornar als ciutadans la confiança dipositada. És la manera de fer arribar a la ciutadania la importància del joc polític dins de les administracions – i que no tot s'hi val–; de la importància d'exercir de govern i d'oposició.

El sistema democràtic reconeix la figura del govern i de l'oposició. En aquest cas, com a garantia de control sobre un govern que se sol moure per majories. Hem de reclamar que aquesta oposició sigui responsable i rigorosa, i implacable davant dels abusos que pugui fer el govern. Pels ciutadans, una oposició així és una garantia i un símptoma de salut democràtica.

No podem permetre que l'exercici d'aquesta responsabilitat comporti coaccions i amenaces, que no fan altra cosa que limitar el joc democràtic i empobrir i menysprear la democràcia.

Davant de casos com el de Sant Feliu de Guíxols, farem un mal favor a la política i a la credibilitat dels polítics si els relativitzem i els portem en el terreny privat. Davant d'aquests fets cal una actuació contundent dels partits polítics. Una actuació contundent en forma de dimissió per part del regidor implicat, o d'expulsió del govern per part dels grups polítics que el conformen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.