Política

nova caledònia

El nou referèndum d’independència serà el 6 de setembre de l’any que ve

El segon referèndum sobre la independència de Nova Caledònia, sota administració francesa des del 1853, ja té data. Serà el 6 de setembre de l’any que ve, segons van anunciar ahir les autoritats de l’arxipèlag del Pacífic. “Aquesta data permet assegurar que la votació es desenvolupi perfectament, al marge de problemes legals o materials”, va indicar en un comunicat l’Alt Comissariat de la República, que representa l’Estat francès en aquest territori situat a uns 1.500 quilòmetres a l’est d’Austràlia. Nova Caledònia va celebrar un primer referèndum d’autodeterminació, el 4 de novembre de 2018, que es va saldar amb una victòria dels partidaris de la unitat amb França. L’acord de Nouméa, signat el maig de 1998, preveu que se celebrin fins a tres referèndums en el cas que es rebutgi la independència en els dos primers. Convençuts que el temps els permetrà guanyar vots, els independentistes defensaven celebrar el segon referèndum “el més tard possible dins del termini legal”, el novembre del 2020, al contrari dels partidaris de la unitat amb França, que apostaven per convocar-lo al juliol.

El 10 d’octubre passat es va arribar a un compromís amb dates provisionals: el 30 d’agost i el 6 de setembre del 2020. Finalment el primer ministre francès, Edouard Philippe, s’ha decantant per l’última per evitar que el futur polític de Nova Caledònia sigui motiu de pugna en les municipals franceses del proper març. L’objectiu, va dir, és que la votació sigui tan “irreprotxable” com la primera. Si torna a guanyar el no a la independència, doncs, encara es podrà celebrar un tercer referèndum el 2022. En la primera votació els partidaris de la unitat amb França es van imposar amb un 56,4% dels vots, però la victòria de l’unionisme va ser força més ajustada del que preveien els sondejos. Els partidaris de la independència, reivindicada majoritàriament pel poble autòcton dels canacs, van obtenir un 43,6%. El resultat va ser avalat per l’alta participació en la votació, un 80,63%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia