Política

PSOE

Comitè Federal

El Comitè Federal del PSOE debat l'abstenció i el no a la investidura de Rajoy

L'eurodiputada Elena Valenciano defensa la proposta de la gestora i la federació andalusa, a favor de l'abstenció, i el socialista basc Txarli Prieto presenta el text que aposta per mantenir el no

Una desena de simpatitzants socialistes contraris a permetre un govern del PP es concentren a l'exterior de la seu

El Comitè Federal del PSOE votarà aquest diumenge dues propostes de resolució sobre el sentit del vot a la investidura del líder del PP, Mariano Rajoy, com a president del govern espanyol.

El conclave ha arrencat enmig d'un ambient de divisió sobre les dues propostes però amb menys crispació que al Comitè de principis de mes, que va acabar amb la dimissió del secretari general del partit, Pedro Sánchez. En aquesta ocasió a l'exterior només una desena de simpatitzants socialistes han desafiat la intensa pluja que cau damunt la capital per demanar que es mantingui el No al crit de “aquesta no és la seu del PP”. Els concentrats han increpat els dirigents que arribaven a la seu amb consignes com “no és no”, “sou com el PP, voteu com ells” o “als jutjats, això és una traïció”. Els delegats que han defensat públicament el no, com José Antonio Fernández Tapias, han rebut crits de suport dels presents. Un cordó policial acota la vorera que hi ha davant les oficines del partit.

A l'interior, l'eurodiputada i vicepresidenta del grup socialista al Parlament Europeu Elena Valenciano ja ha presentat el text que recull el criteri de la gestora i de la Federació Andalusa del PSOE, que propugna una abstenció en segona votació que faciliti la investidura del candidat del PP amb el pretext d'evitar unes terceres eleccions. Valenciano, propera a la gestora i crítica amb l'anterior secretari general, ha defensat l'abstenció per “desbloquejar” la situació del país i perquè, segons ella, és l'“única opció” que els queda als socialistes.

De l'altra banda, el vicepresident segon del Parlament basc, Txarli Prieto, ha presentat un altre text que aposta per mantenir la resolució adoptada en el comitè federal de votar posterior a les eleccions del passat 20 de desembre de votar No a un govern del PP.

El PSC ja ha avançat que donarà suport a la resolució de la federació basca que demana mantenir el No, en coherència amb el plantejament que han fet fins ara els socialistes catalans.

En cas que guanyés la proposta de la direcció interina, que d'entrada sembla que és la que disposa de més suports al conclave, queda per determinar la formula que els socialistes espanyols farien servir per fer efectiva aquesta abstenció.

La presidenta andalusa, Susana Díaz, propugna una abstenció en bloc, mentre que altres sectors, començant pel PSC, prefereixen una abstenció “tècnica” de només 11 diputats.

El Comitè Federal del PSOE ha començat a dos quarts d'onze del matí, una hora més del previst, un cop constituïda la Mesa. S'hi han acreditat un total de 219 membres, 34 menys que en l'anterior reunió del primer d'octubre.

Aquesta està controlada pel sector oficialista, amb José Blanco com a president, Carmen Madrid com a vicepresidenta i Mariola López com a secretària. L'objectiu és evitar noves tensions amb aquest organisme com les de fa quinze dies, quan els partidaris de Pedro Sánchez hi tenien majoria.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Israel i Hamas tanquen la ronda de negociacions sense avenços

barcelona
llengua

Multitudinària manifestació pel català a Palma

barcelona
política

Puigdemont insta a plantejar a l’Estat una proposta unitària sorgida del Parlament

barcelona
estat francès

Xi Jinping arriba a París per tractar els conflictes entre la Xina i la UE

barcelona
hongria

Milers de persones es manifesten contra Orbán en un feu del seu partit

barcelona
POLÍTICA

El PP diu que farà gratuïta l’educació de 0 a 3 anys

SANT FELIU DE GUÍXOLS
POLÍTICA

ERC fa una crida a concentrar el vot progressista

BANYOLES
guerra a gaza

Netanyahu no acceptarà acabar la campanya militar per acordar un alto-el-foc

barcelona
POLÍTICA

Junts vol fer auditories de l’habitatge per ajustar l’oferta i la demanda

PUIGCERDÀ