Política

López nega ser una ‘llebre' per afavorir Susana Díaz

L'exlehendakari llança la candidatura a liderar el PSOE i exigeix que el PSC no sigui exclòs de les primàries del maig

Promet “reconstruir” el partit des de l'esquerra i no ser un “analgèsic” del PP

Quan la militància del PSOE es preparava per a un duel d'alt voltatge entre l'andalusa Susana Díaz i el defenestrat exsecretari general Pedro Sánchez, l'exlehendakari Patxi López ha sacsejat l'escenari agafant la capdavantera en la cursa per ser el nou secretari general del partit abans que ningú. Davant les sospites que desperten les seves presses a l'hora de desactivar els fidels a Sánchez, López va negar ahir que ell sigui una llebre per afavorir el triomf final de Díaz en les primàries del maig i es va oferir per “reconstruir” el PSOE des de l'esquerra i amb el PSC.

L'endemà que el comitè federal del PSOE fixés el calendari que programa les primàries per al maig i el 39è congrés per al juny, López va voler irrompre ahir com el primer aspirant a la secretaria general del PSOE i ho va fer lluny de la seu del carrer Ferraz, a la Fundació Diario Madrid. “No em presento contra ningú” i “no em presento perquè un altre no es presenti” van ser les primeres idees que va voler subratllar qui va ser lehendakari entre el 2009 i el 2012 i president del Congrés entre el febrer i el juliol del 2016.

L'error de l'abstenció

Fidel al que pensava sobre l'abstenció que va reelegir Mariano Rajoy a l'octubre, López va reiterar que el fet de lliurar La Moncloa al PP va ser un “error”, tot i que ell mateix es va abstenir i no estava entre els quinze diputats socialistes que van ser conseqüents amb la promesa electoral i van votar no. “No vaig compartir la decisió, però la vaig respectar després de la seva aprovació als òrgans del partit. Un cop aprovada, s'havia d'assumir”, va dir.

El polític basc admet que ni tan sols té un equip definit ni ha avaluat quins suports territorials té, més enllà dels seus fidels, com ara Rodolfo Ares, i afins a Sánchez, com ara el lleonès Óscar López, però la seva gran esperança és poder tenir el vot dels 17.000 militants del PSC. Com que la gestora del PSOE sorgida a l'octubre s'ha donat de vida fins al maig i es reserva poder redefinir el protocol amb el PSC, López va exigir que els socialistes catalans puguin votar com fins ara: “Em sembla bé que hi hagi converses, però no correspon a la gestora adoptar cap decisió sobre el PSC. L'òrgan que ha de decidir una relació com la del PSOE i el PSC que està vigent des de fa tants anys és el congrés [del 17 i 18 de juny].”

L'avantatge de tenir escó

A diferència de Susana Díaz i del dimitit Sánchez, López té l'avantatge d'ocupar un escó com a diputat al Congrés. Tot i que en el seu itinerari polític sempre ha obtingut els càrrecs gràcies al vot del PP, tant el de lehendakari com el de president del Congrés, López aposta per un PSOE que sigui una “esquerra exigent” i no un “analgèsic” de les polítiques de dretes del PP: “No entenc terceres vies com a excusa per fer polítiques de dretes, el meu projecte és la socialdemocràcia.”

Sobre la pregunta de si la lluita pel timó del PSOE pot ser una batalla entre la visió del nord –ell– i la del sud –Díaz–, López va negar aquest extrem i va fer una crida a enterrar etiquetes personalistes: “Rebutjo les etiquetes al PSOE: sanchisme, no sé si ara hi haurà patxisme, susanisme... Tots som socialistes.” Fet l'anunci a Madrid, López realitzarà el primer acte promocional el cap de setmana al seu Portugalete natal i admet que per ara està “sol”. Això sí, es disposa a mantenir la seva candidatura “fins al final” i arribar al maig “amb milers i milers de companys”.

No correspon a la gestora adoptar cap decisió sobre el PSC. Qui ha de decidir la relació PSOE-PSC és el congrés del juny
Abstenir-se en la investidura de Rajoy va ser un error, però si es vota s'assumeix
Patxi López
exlehendakari i candidat a la secretaria general del psoe
M'importen més el projecte i el contingut que el nom. M'és igual si el nou líder és basc, canari o argentí
Felipe González
expresident espanyol


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona
Unió Europea

L’Eurocambra aprova el ‘dret a reparar’ per a estendre la vida útil de béns

barcelona
estat espanyol

L’AN reobre la causa de l’espionatge a Sánchez amb Pegasus

barcelona
política

Laia Estrada critica que ERC i Junts mirin més al PSC per arribar a acords

BARCELONA
política

El Senat endarrereix una setmana més el ple que vetarà l’amnistia

barcelona