Política

Creixen les crítiques dins del Front National per l'estratègia de campanya

El discurs sobre l'abandonament de l'euro podria haver alarmat una part dels votants

La neboda de Le Pen anuncia avui que es retira de l'activitat política

La derrota en les eleccions presidencials ja comença a passar factura al Front National (FN). El mateix diumenge al vespre es van sentir les primeres veus que demanaven una reflexió sobre el resultat –inèdit i alhora decebedor– del partit ultradretà, que va recollir el 35% dels vots. En el punt de mira, l'estratègia seguida pel cap de campanya de Marine Le Pen, Florian Philippot, a qui es retreu haver espantat una part de l'electorat de dreta amb les propostes d'abandonar la Unió Europea i la moneda única.

La primera víctima política de la desfeta és la líder de l'ala dretana del FN i neboda de la candidata derrotada per Macron, la diputada Marion Maréchal-Le Pen, que, segons el diari Le Figaro, podria anunciar avui la seva retirada de la vida política. També podria abandonar la presidència del grup del FN al consell regional de Provença-Alps-Costa Blava. Sense qüestionar en cap moment el lideratge de Marine Le Pen, Maréchal-Le Pen lamenta que l'estratègia seguida durant la campanya s'hagués apartat dels valors fundacionals del FN.

“Calen aliances”

Segons la neboda de Le Pen, el perfil ideològic del partit és liberal, conservador, catòlic i ancorat en la defensa de valors com ara la família. I, tot i admetre l'èxit de l'operació d'ampliar el discurs frontista fins a l'esquerra, considera que l'estratègia ha tocat sostre. També l'alcalde de Besiers, Robert Ménard, que governa amb el suport del FN, va assenyalar altres causes de la “desfeta” electoral, mentre demanava la unió amb altres forces de dreta: “No es poden guanyar en solitari unes eleccions com aquestes. Calen aliances; però no una setmana abans de la segona volta, sinó amb temps.”

Pel principal responsable de l'estratègia electoral, el vicepresident del partit Florian Philippot, la derrota del FN “no és un fracàs” de Marine Le Pen, a qui continua veient com la líder incontestable del FN. Però, durant la campanya, van aflorar dubtes –també dins del seu propi partit– sobre la capacitat de Le Pen per portar la veu de la formació, sobretot després de l'agressivitat mostrada durant el debat televisat amb Macron.

Amb aquest panorama intern, és difícil preveure com es durà a terme la “transformació profunda” del FN anunciada per la mateixa dirigent ultradretana en el seu discurs de la derrota. “És hora de posar en marxa una nova força política, d'encetar una altra etapa per aplegar encara més votants”, ha reiterat Philippot, instant a celebrar un altre “congrés”.

De moment, però, l'únic element visible d'aquesta “transformació profunda” del Front National, anomenat així des que es va fundar el 1972, és un canvi de nom.

LA XIFRA

33,9
per cent
dels vots va obtenir Marine Le Pen, candidata del Front National, en la segona volta de les presidencials.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona