Política

Lluita per liderar el PSOE

Alta participació en les primàries del PSOE

Fins a les dues del migdia voten el 51% dels militants, gairebé 19 punts més que en els anteriors comicis interns, el 2014

Els tres candidats, Pedro Sánchez, Susana Díaz i Patxi López, fan crides a la unitat del partit i sigui quin sigui el resultat

La participació en les primàries del PSOE d'aquest diumenge s'està situant molt per sobre de l'anterior votació per elegir el secretari general del partit, el 2014.

Fins a les dues del migdia han dipositat la seva papereta el 51% dels electors, segons un sondeig realitzat per la gestora socialista sobre les 754 meses electorals de més de 100 afiliats, que representen 120.000 dels 187.989 militants socialistes. Són gairebé 19 punts més que en les últimes primàries, el 2014, en les quals es van enfrontar Pedro Sánchez i Eduardo Madina. Aleshores la participació es va quedar en un 32,24% del cens. El PSOE no ha comptabilitzat les meses de les agrupacions amb menys de 100 afiliats, que tenien la possibilitat d'obrir només mitja jornada i elegir si ho feien al matí o a la tarda.La gestora no ha facilitat les dades de participació per territoris.

El portaveu de la gestora del PSOE, Mario Jiménez, ha afirmat que les xifres demostren “un nivell de mobilització molt important”.

Unitat i superació

Els tres candidats a la secretaria general, la presidenta andalusa, Susana Díaz, l'exlehendakari Juan José Ibarretxe i l'exlíder socialista Pedro Sánchez ja han dipositat el seu vot aquest matí. Els tres rivals han aprofitat la presència dels mitjans als col·legis electorals per fer crides a la unitat del partit sigui quin sigui el resultat.

El dirigent socialista basc ha votat a la seva agrupació de Portugalete (Biscaia) i s'ha mostrat “convençut” que avui hi haurà una “gran mobilització” dels militants. “Som molt conscients del que està en joc i anirem a votar pensant en que és millor per al Partit Socialista i per al país”. “El que espero és que demà sigui el primer dia on tots junts recuperem el millor PSOE, que és el que està esperant la ciutadania, i sigui el primer dia de la recuperació del PSOE”, ha desitjat.

Díaz ha votat a les onze del matí a l'agrupació sevillana de Triana-Los Remdios. Des d'allà ha apel·lat a la participació i ha “animat” tots els companys socialistes a votar “perquè el que esta fent avui el PSOE és un exemple de participació i democràcia”. “Estic convençuda que serà un gran dia per al Partit Socialista”, ha reblat.

La presidenta andalusa ha manifestat que a partir de demà toca “aixecar el PSOE” perquè “som l'alternativa de govern a aquest país i comença el compte enrere per tornar a guanyar la confiança majoritària dels ciutadans”. En aquest sentit s'ha mostrat “convençuda” que “el millor” per als socialistes comença “demà” i ha augurat que “milions de ciutadans es retrobaran amb el PSOE”.

Díaz ha avançat que si surt elegida secretària general el primer que farà serà “estendre la mà” i demanar-los que treballin “per fer gran” el partit. “Vull obrir un temps d'unitat, de generositat i de reforçar la confiança entre els companys”, ha asseverat.

De la seva banda, Pedro Sánchez ha demanat als membres del partit que siguin “lleials” al resultat de les primàries d'aquest diumenge per tal de “guanyar a la dreta”. “Demà, tots a parlar d'unitat i a posar rumb a la Moncloa, que és el que necessiten milions de progressistes”, ha manifestat des de l'agrupació de Pozuelo de Alarcón.

Sánchez ha garantit que si la seva candidatura és l'elegida integrarà membres de les altres llistes. “Ho vaig fer fa tres anys que vaig integrar a diferents companys de candidatures diferents a la meva i seguiré defensant aquesta opció”, ha indicat.

L'exsecretari general també ha emplaçat la militància a participar en l'elecció interna perquè, al seu parer, quan més alta sigui la participació millor li anirà al partit i a la nova executiva. “A qui beneficia la participació és al PSOE”, ha dit. Sánchez ha insistit que “per reconstruir l'unitat, el primer és el vot dels afiliats”, ha manifestat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones, tot i no respectar-los

barcelona