Política

“Voleu que Catalunya sigui un estat independent en forma de república?”

El president de la Generalitat anuncia la pregunta del referèndum envoltat de tots els diputats sobiranistes del Parlament

Carles Puigdemont assegura que ara “tothom ja sap que la demanda catalana no és una qüestió de marc legal”

En el Pati dels Tarongers, envoltat de tots els diputats de JxSí més 8 diputats de la CUP, a les 10.18 hores, Oriol Junqueras ha començat explicant que el Govern s’ha reunit aquest dijous per donar resposta al mandat democràtic que van rebre a les urnes, per tot seguit recordar que “estem davant un Estat que ha negat de forma reiterada que els ciutadans de Catalunya puguin exercir el seu dret fonamental de vot”.

Dit això, amb Carme Forcadell a la seva dreta i Oriol Junqueras, a l’esquerra, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha anunciat que el referèndum se celebrarà el proper 1 d’octubre. La pregunta: “Voleu que Catalunya sigui un estat independent en forma de república?”, redactada en les tres llengües oficials del país, català, castellà i aranès.

El president de la Generalitat ha assegurat que ara “tothom ja sap que la demanda catalana no és una qüestió de marc legal”. “Els catalans sempre hem presentat propostes. Totes, sense excepció, han estat rebutjades o severament retallades”, ha afirmat Puigdemont.

El president ha volgut acompanyar l’anunci de la data i la pregunta del referèndum amb el compromís del seu Govern perquè la votació sigui adequada. I, en aquest sentit, ha remarcat que amb l’acte d’aquest divendres, el Consell Executiu “es conjura per oferir totes les garanties i vetllar per la rectitud del procés de convocatòria, organització i celebració del referèndum”.

A més, ha fet una crida als ciutadans de Catalunya a “assumir col·lectivament, amb la màxima dignitat i exigència, l’exercici d’un dret inalienable sobre el que descansa la democràcia, el de les persones a decidir el futur del seu país”. El president ha convidat els catalans, també, a demostrar que “la democràcia uneix per damunt de les legítimes diferències” polítiques, participant del referèndum que convocarà per a l‘1 d’octubre.

El vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, ha carregat contra l’actitud del govern espanyol i ha considerat que “violenta els drets democràtics fonamentals” i “exerceix antidemocràticament les seves funcions”. Segons Junqueras, l’Estat perjudica els interessos econòmics de Catalunya i també el concepte de justícia social, i ha posat d’exemple el recurs del govern espanyol contra les mesures per combatre la pobresa energètica.

El Consell Executiu s’ha reunit a les 9.30 hores al Palau de la Generalitat de manera extraordinària enmig d’una gran expectació mediàtica just abans d’anunciar la data i la pregunta del referèndum. Fins a una quarantena de periodistes gràfics entre càmeres de vídeo i fotògrafs han cobert l’anunci d’aquest dijous que dona tret de sortida a la via unilateral després del ‘no’ oficial del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, a negociar el referèndum.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA