Política

El País Basc i Galícia es mobilitzen a favor del referèndum català

La plataforma sobiranista Gure Esku Dago i el BNG donen suport a la consulta anunciada aquest concentracions en defensa del referèndum

El món sobiranista basc i gallec es mobilitza a favor del referèndum d’independència a Catalunya.

La plataforma basca Gure Esku Dago, que s’inspira en l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), ha manifestat aquest divendres el seu “suport total” al referèndum d’independència català, després que el govern hagi concretat aquest matí la seva proposta de data i pregunta.

En un comunicat, l’entitat sobiranista del País Basc valora que la votació “respon al desig de la majoria de la ciutadania catalana” i que serveix per “obrir les portes a quotes més grans de sobirania”.

Gure Esku Dago afegeix que, tenint en compte les dificultats que pugui tenir el camí del referèndum, Catalunya “mereix el suport i escalf de la ciutadania basca”.

De fet, la plataforma organitzarà aquest dissabte a Bilbao, un dia abans de l’acte de les entitats sobiranistes a Montjuïc, una manifestació sota el lema Demokraziaz ari gara (Això va de democràcia). Durant l’acció, a la que assistiran representants de l’ANC, es farà un mosaic gegant amb el signe d’interrogació, per simbolitzar la voluntat de decidir el futur i que “pot ser vàlid tant per a Euskal Herria com a Catalunya o en qualsevol part del món”, conclou el comunicat.

La plaça de l’Obradoiro de Santiago de Compostel·la, davant de la Catedral, acollirà una concentració sota el mateix signe, amb el lema Isto vai de democracia, durant la qual es llegirà el manifest del Pacte Nacional del Referèndum. També llegirà un text escrit per ell l’escriptor Suso del Toro.

Està previst que hi participen representants del BNG; Agora Galiza; Causa Galiza; En Marea; Briga; Partido Comunista do Povo Galego; Compromiso per Galicia, a més d’entitats com la secció local de l’ANC, Ceivar, la Central Unitaria de Traballadores i la Confederación Intersindical Galega, entre altres.

Precisament, el BNG ha expressat aquest divendres el seu suport a la “vinculant” convocada per la Generalitat. “Per al BNG, la possibilitat d’expressar i materialitzar les diferents opinions polítiques és un principi fonamental i imprescindible en qualsevol societat democràtica”, assegura en un comunicat la formació nacionalista gallega.

L’organització que dirigeix Ana Pontón destaca que “l’autodeterminació és un dret clau per a totes les nacions del món, segons allò reconegut -entre d’altres- en la Declaració Internacional dels Drets Humans i dels Pobles”. El BNG entén que “la majoria de la societat catalana vol votar per decidir el seu futur” i que, per tant, “cap demòcrata es pot oposar que es consulti al poble i que s’acatin els resultats”.

La formació nacionalista gallega lamenta que el govern espanyol “es negués en banda a acordar un referèndum pactat i vinculant” i posa en valor els reiterats intents de les principals institucions catalanes i de “diverses organitzacions representatives de la societat civil” per fer complir “el mandat de consultar al poble de Catalunya a través d’un referèndum d’autodeterminació acordat, efectiu i vinculant”.

El BNG afirma també que ara “s’obre un nou escenari polític” a Espanya en el qual “Galícia no pot estar absent”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA