Política

Londres insta la UE a evitar una frontera física a Irlanda del Nord

Proposa uns límits invisibles dins de l’illa i un nou “acord duaner simplificat”

Ho justifica per les “circumstàncies úniques” a la regió i per la fragilitat del procés de pau

El govern britànic no vol cap frontera física entre Irlanda del Nord i la República d’Irlanda, segons el nou document que va presentar ahir explicant la seva posició sobre el Brexit, en què proposa també una nova associació duanera, “un acord duaner altament simplificat”.

La d’Irlanda serà l’única frontera terrestre que el Regne Unit tindrà amb la UE. L’objectiu és evitar la més mínima alteració en la vida de les més de 35.000 persones que creuen la frontera cada dia per anar a treballar.

Pel govern britànic, la frontera nord-irlandesa és un dels dossiers més delicats ja que podria posar en risc el fràgil acord de pau a la regió, que es va signar el 1998 després de prop de 40 anys de conflicte. Resoldre aquesta qüestió és també una de les tres prioritats que planteja la UE per continuar les negociacions, juntament amb els drets dels ciutadans i la factura que ha de pagar Londres per sortir del bloc comunitari. Els més crítics amb el Brexit es queixen que la proposta britànic no explica detalladament com volen aconseguir-ho. Des de la UE ja han dit que la frontera invisible és una fantasia.

En el document –part d’una sèrie d’informes amb la seva posició en el Brexit–, el govern britànic rebutja la instal·lació d’una frontera física, fet que suposaria una excepció ja que, a totes les fronteres de la UE, hi ha controls. El Regne Unit, però, al·lega “circumstàncies úniques” a la regió.

Londres i Dublín intenten evitar com sigui una frontera amb controls policials i aranzels per a les mercaderies. El govern britànic diu que vol respectar l’Acord de Divendres Sant –els acords de pau de 1998– i també l’Àrea de Trànsit Comú, pactada amb la República d’Irlanda el 1922, que permet la lliure circulació de ciutadans entre els dos països i drets com ara el de votar, permís de treball i accés a ajuts socials.

“Solució imaginativa”

L’informe suggereix un “acord duaner altament simplificat” que inclogui la no presentació de declaracions d’entrada o sortida a la frontera i la pertinença permanent d’Irlanda del Nord al Conveni de Trànsit Comú –per a la lliure circulació de béns entre països de la UE, de l’Associació Europea de Lliure Comerç (AELC), Turquia i Macedònia–. També proposa un nou “acord de confiança” per a grans empreses i una “exempció de comerç transfronterer” per a les petites empreses. El document desestima la idea d’una frontera duanera al mar d’Irlanda perquè consideren que seria econòmicament i constitucionalment inviable.

“Hi ha un reconeixement [per part del cap negociador europeu, Michel Barnier] que caldran acords específics per crear una frontera invisible”, va dir ahir el ministre britànic per a Irlanda del Nord, James Brokenshire. I hi va afegir: “Crec que és un objectiu que també tenen la UE i el govern irlandès i caldran solucions imaginatives.” Dublín va dir que les propostes són “oportunes i útils”, que les estudiaran i les discutiran amb Barnier i que, en qualsevol cas, “la preservació del procés de pau és crucial i no hauria de convertir-se en una moneda de canvi”. Pel Sinn Féin, la solució que planteja Londres és “inviable”.

LA XIFRA

15.000
milions d’euros
és el valor de les exportacions anuals del Regne Unit a la República d’Irlanda.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona
política

Illa a Madrid: “Catalunya ha d’ajudar a millorar Espanya”

barcelona
Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES