Política

Informes del Consell d’Estat i l’Advocacia avalen que els membres del govern estatal no estan obligats a comparèixer al Parlament

Els dictàmens emesos en anteriors peticions conclouen que les comissions d’investigació de les cambres territorials només afecten els òrgans i càrrecs autonòmics

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, i el ministre d’Interior, Juan Ignacio Zoido, no estan obligats a comparèixer davant la Comissió d’Investigació del Parlament català que investiga l’anomenada Operació Catalunya, segons els informes que el Consell d’Estat i l’Advocacia han realitzat amb anterioritat per a peticions similars i als quals ha tingut accés Europa Press.

El passat 4 de maig el Parlament va aprovar la compareixença en aquesta Comissió del cap de l’executiu espanyol i de la seva número 2, però tots dos, juntament amb prop d’una quinzena d’alts càrrecs o ex-alts càrrecs del govern espanyol, van rebutjar comparèixer al·legant informes de l’Advocacia de l’Estat que els eximien de fer-ho.

Davant aquest fet, la Mesa del Parlament català ha acordat presentar una querella contra ells.

La presentació de la querella s’ha aprovat aquest dimecres al matí amb la majoria de vots que sumen els membres de Junts del Sí a la Mesa, malgrat que el PSC i Cs han votat en contra. El PP i la CUP tenen veu però no vot en aquest òrgan.

No obstant això, són nombrosos els informes del Consell d’Estat i de l’Advocacia General, als quals ha tingut accés Europa Press, els que avalen que Mariano Rajoy i Soraya Sáenz de Santamaría i la resta d’alts càrrecs del Govern central citats no compareguin en la Comissió d’Investigació de la Cambra catalana.

Alguns d’ells es refereixen a nombroses peticions de cambres autonòmiques perquè compareguin alts càrrecs del govern central en Comissions d’Investigació dels seus respectius parlaments.

I en tots es conclou que les comissions d’investigació de les cambres regionals han de cenyir-se als òrgans i autoritats dels territoris.

Un dels últims va ser realitzat per l’Advocacia General de l’Estat a petició de l’Executiu central amb motiu d’una altra citació realitzada per la cambra catalana perquè el Cap de Gabinet de Rajoy, Jorge Moragas, comparegués en una comissió d’investigació sobre el Frau i l’Evasió Fiscals i les Pràctiques de Corrupció Política.

Aquest estudi, de març del 2015, repassava a més de la legislació vigent, altres informes del Consell d’Estat i va concloure que el Cap de Gabinet de la Presidència del govern espanyol no estava obligat a comparèixer en aquesta Comissió d’Investigació.

El Consell d’Estat també va emetre un dictamen el 17 de març del 2016, a petició del govern espanyol, sobre si la ministra d’Ocupació, llavors en funcions, Fátima Báñez tenia obligació de comparèixer en la Comissió d’Investigació del Parlament d’Andalusia sobre les concessions de subvencions atorgades per la Junta d’Andalusia en matèria de formació professional per a l’ocupació, des del 2002 fins al 2016. La conclusió va ser la mateixa: que no estava obligada a comparèixer en l’esmentada Comissió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona