Política

De blau alternatiu

Centenars de persones responen a la crida de 170 entitats i es concentren a la rambla de Catalunya dues hores abans de la manifestació per rebutjar la política armamentista i la “hipocresia” d’alguns representants polítics i de la Casa del Rei

La petita marea blava llança consignes contra el racisme, l’odi i la xenofòbia

Les entitats convocantsde l’acte reivindiquen la convivència i rebutgen el racisme i la islamofòbia

Amb una calor asfixiant, centenars de persones, la majoria vestides amb samarretes de color blau, es van concentrar ahir a la confluència entre la rambla de Catalunya i el carrer Aragó de Barcelona dues hores abans que comencés la gran manifestació. Va ser una concentració alternativa convocada per 170 entitats de diverses sensibilitats –entre les quals, l’ANC i Òmnium Cultural, amb el suport de la CUP–, que, amb el lema Les vostres polítiques, els nostres morts, volien criticar “la hipocresia” d’aquells que poc després es manifestarien al passeig de Gràcia i que “han estat fomentant la islamofòbia i l’odi”, va afirmar David Karvala, portaveu d’Unitat Contra el Feixisme i el Racisme. Anem de Blau volia fer evident el seu descontentament per la presència de determinats representants polítics i de la Casa del Rei en la manifestació.

Totes les entitats que van tenir torn de paraula en els parlaments van manifestar la seva solidaritat amb les víctimes de Barcelona i Cambrils, “i amb els milers de musulmans civils que moren en la guerra de Síria”, va recordar Kusan, un refugiat de la ciutat d’Al-Raqqa que des de fa vuit mesos viu a Catalunya. “El poble sirià és la veritable víctima del terrorisme”, va assegurar el jove refugiat –un company li feia d’intèrpret de l’àrab al castellà–. La marea blava alternativa va llançar consignes contra el racisme, l’odi i la xenofòbia i va estar representada també per les veus de l’Asís, un membre del Sindicat de Manters; la Paula, de Tanquem els CIES, i la Irene, de Stop Mare Mortum i membre d’Anem de Blau, que va alertar sobre les més de 37.000 persones que ja han perdut la vida al Mediterrani des que va començar l’èxode dels que fugen dels conflictes armats.

El portaveu d’Unitat Contra el Feixisme i el Racisme va alertar que “algunes persones” que encapçalaven la manifestació de les sis de la tarda “han fomentat la islamofòbia i han copiat els lemes dels feixistes”. Karvala va afirmar que les morts de Barcelona i Cambrils els dolen, però també les de Bagdad i les d’arreu del món. En la concentració alternativa es van poder veure imatges de diverses situacions de terror que hi ha al món i les arrels polítiques que han provocat els conflictes. També es van mostrar fotografies dels reis Joan Carles I i Felip VI, de l’exministre de Defensa Pedro Morenés i del rei de l’Aràbia Saudita, Salmán bin Abdulaziz, al costat de pancartes amb els lemes Qui vol pau no trafica amb armes i Fuck Isis, a més de la que encapçalava la concentració.

La solidaritat, la millor arma

Durant l’hora llarga de parlaments, es va clamar contra els negocis de l’Estat amb països sospitosos de finançar grups terroristes com ara l’Aràbia Saudita i Qatar, es van entonar càntics en favor de l’acollida de refugiats i es van fer onejar banderes catalanes i estelades amb un crespó negre. Entre els assistents a l’acte alternatiu, també hi havia alguns parlamentaris de la CUP, com ara Eulàlia Reguant, Gabriela Serra, Benet Salellas i Albert Botran, i la diputada d’En Comú Podem al Congrés Lucía Martín González. El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, va criticar també “la hipocresia dels que trafiquen amb armes”, però han acudit a la manifestació de condemna dels atemptats terroristes.

L’acte es va cloure amb la lectura del manifest Davant la tragèdia del 17 d’agost, #AnemdeBlau. Pau, solidaritat i convivència en la diversitat. “El color blau simbolitza el Mediterrani i la unió de molts pobles”, va explicar Rubén Wagensberg, portaveu de Casa Nostra, Casa Vostra, una de les associacions que van subscriure el manifest i que defensen l’acollida de refugiats. El lema amb què es van afegir després a la gran manifestació, Pau, solidaritat i convivència en la diversitat, representa un altre dels objectius de les entitats convocants: “Reivindicar la convivència i rebutjar el racisme i tota mena d’islamofòbia”, va afirmar Wagensberg. La solidaritat, hi afegia, “és la nostra millor arma” i, per tant, cal “una revisió del model de societat i convivència que estem construint”. En acabar, es van sumar a la manifestació, esquitxada arreu per blaus anònims.

Record a la guerra de l’Iraq
Els convocants de la concentració alternativa van recordar la manifestació contra la guerra de l’Iraq i el paper que va exercir el govern de José María Aznar en el conflicte: “Qui va impulsar aquesta guerra, a més de Blair i Bush, va ser el PP de l’Estat espanyol. I en la guerra de l’Iraq és on va començar Estat Islàmic.”


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul