Política

judicialització del procés

El Consell d’Estat avala els recursos del govern espanyol contra el referèndum

L’òrgan es mostra favorable a la impugnació de la llei del referèndum d’autodeterminació, la convocatòria del referèndum signada pel govern, el decret de normes complementàries per a la seva celebració i la designació d’una Sindicatura Electoral catalana

La Comissió Permanentn del consell preveu haver-se de pronunciar també sobre la llei de transitorietat, que encara no ha estat debatuda al Parlament

La Comissió Permanent del Consell d’Estat ha aprovat aquest dijous per unanimitat quatre informes en els quals avala la intenció del govern espanyol de portar al Tribunal Constitucional (TC) els passos que ha fet dimecres i dijous el Parlament català i la Generalitat de Catalunya per celebrar el referèndum d’autodeterminació de l’1 d’octubre.

Segons han informat fonts del Consell a Europa Press, la Comissió és favorable a recórrer la llei del referèndum d’autodeterminació, la convocatòria del referèndum signada per l’Executiu autonòmic, el decret de normes complementàries per a la seva celebració i la designació d’una Sindicatura Electoral catalana, l’òrgan que fa de Junta Electoral Central en el referèndum de l’1 d’octubre.

El Consell de Ministres es reuneix aquest migdia per decidir la interposició dels recursos i es desconeix de moment quants seran, si cada informe de l’òrgan consultiu produirà un recurs diferent o si s’agruparan.

Fonts de l’òrgan consultiu han explicat que Rajoy va sol·licitar l’emissió urgent d’aquests informes perquè estiguessin avui a dos quarts d’una, per la qual cosa s’ha complert el pla previst.

Els dictàmens els ha elaborat la Comissió Permanent del Consell. La componen el president de l’òrgan consultiu, José Manuel Romay Beccaría, els set consellers permanents i el secretari general i es reuneix de forma ordinària els dijous, per la qual cosa en l’ordre del dia d’avui ha inclòs aquests informes.

És preceptiu que aquest òrgan doni la seva opinió al govern central abans dels recursos al Tribunal Constitucional.

Quatre impugnacions

Segons les mateixes fonts, govern espanyol ha demanat informes sobre quatre impugnacions i l’última petició va arribar a les quatre de la matinada.

En concret, l’executiu demana informe per recórrer per inconstitucional la llei del referèndum d’autodeterminació, però també la convocatòria per a l’1 d’octubre signada per l’Executiu autonòmic, el decret amb les normes complementàries per a la seva celebració i la designació d’una Sindicatura Electoral catalana.

El Consell d’Estat preveu haver d’estudiar l’anomenada llei de transitorietat jurídica, encara que es desconeix si s’aprovarà aquest dijous o no al Parlament, per la qual cosa no es descarta que la Comissió Permanent hagi de reunir-se de nou divendres per deliberar sobre aquest altre assumpte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Les càbales sobre pactes donen color a la campanya

barcelona

Energia i renovables: sortir de la cua sense prendre-hi mal

Girona
Guillem Agulló Lázaro
Pare de Guillem Agulló Salvador, assassinat pel feixisme

“L’extrema dreta és incapaç de donar un premi per les llibertats”

Banyoles
Júlia Ojeda, Anna Punsoda i Marta Roqueta
Editores de “Màtria o barbàrie”

“El nom de ‘màtria’ és un revulsiu, una altra manera de relacionar-nos políticament”

Barcelona
la crònica

Llum a Rull amb el somni de Muriel

La llavor de la dignitat

Banyoles
GIRONA

Cañigueral (ERC): “Hem de garantir l’accés a una educació pública i de qualitat”

GIRONA
política

Més de 100 candidatures opten al Secretariat Nacional de l’ANC

barcelona
política

Paneque: “El municipalisme, el gran damnificat pels governs nacionalistes”

girona