Política

SEBASTIAN BERRIOT

PERIODISTA DE RADIO FRANCE

“Ara mateix és molt difícil fer el referèndum en condicions”

mesureS · “Amb les accions empreses pel govern espanyol serà molt difícil fer un veritable referèndum” afer interN · “Això no hauria d’impedir que la comunitat internacional en pogués parlar”

La Generalitat té raó volent consultar els catalans, però hauria estat millor pactar-ho amb Madrid

Sébastien Berriot és un periodista de Perpinyà de Radio France, la cadena francesa d’emissores públiques. Abans d’arribar a la Catalunya del Nord havia estat a Normandia i al Marroc, sempre com a periodista de ràdio. Els últims mesos ha seguit amb interès el procés català.

Els mitjans francesos han ampliat recentment la cobertura informativa sobre el referèndum de Catalunya?
Les emissions de la nostra ràdio són al departament dels Pirineus Orientals (Catalunya del Nord). Per aquest motiu, estem interessats durant tot l’any per les notícies de Catalunya, però òbviament en els últims mesos hem ampliat la nostra cobertura. La convocatòria del referèndum i la continuació de la lluita amb Madrid també ens preocupen perquè està a pocs quilòmetres de nosaltres. I sentim que vivim un moment històric a Europa. Des de fa diversos mesos, hem anat fent més reportatges a Catalunya sobre el referèndum (Girona, en particular, però també Figueres o Barcelona). Però els principals mitjans nacionals francesos han esperat les últimes setmanes abans del referèndum per parlar-ne.
Els seus oients estan interessats en les novetats sobre el procés polític a Catalunya?
Sí, per descomptat, perquè som també catalans i, en general, els francesos s’interessen perquè és una situació política totalment inèdita a Europa i que probablement s’agreujarà.
Com van tractar la manifestació d’un milió de persones a Barcelona l’última Diada?
Vam ser a Barcelona. Vam parlar en directe en diferents ocasions des de la mateixa manifestació i també vam entrevistar manifestants i responsables de l’ANC. Vam dir que aquesta manifestació era una veritable demostració de força per als independentistes contra els arguments de Madrid.
Estem davant d’un afer intern de l’Estat espanyol o creu que la comunitat internacional s’hauria de pronunciar obertament sobre aquest assumpte?
Crec que es tracta principalment d’un assumpte intern per a Espanya, però això no ha d’impedir que la comunitat internacional s’hi manifesti. Molts polítics a França es neguen a pronunciar-se sobre el tema, especialment a la Catalunya del Nord, sens dubte perquè consideren que el tema és políticament massa sensible.
La Generalitat de Catalunya està legitimada per promoure el referèndum?
Pel que fa al fons, crec que la Generalitat de Catalunya té raó volent demanar als catalans consell sobre la qüestió de la independència, però hauria estat preferible establir un procediment negociat amb Madrid. De fet, ara està donant arguments al govern espanyol en el sentit que la votació és contrària a la Constitució. Òbviament, Mariano Rajoy té una gran part de la responsabilitat perquè es va negar a negociar sobre el tema.
Què li va semblar la irrupció de la Guàrdia Civil i la detenció de diferents alts càrrecs de la Generalitat aquest dimecres passat a Barcelona?
A títol personal crec que la resposta del govern espanyol ha estat una forma de repressió. És veritat que el govern espanyol ha dit que la Guàrdia Civil ha actuat manada pel jutge, però hom té la impressió que el jutge i el govern treballen conjuntament perquè el referèndum no es pugui celebrar. Aquest dimecres érem a Girona en la manifestació de suport a l’alcaldessa Marta Madrenas citada per la fiscalia i tothom amb qui vam parlar estava escandalitzat pel mètode utilitzat pel govern espanyol. Personalment ho vaig trobar brutal i inesperat, una gran operació de la Guàrdia Civil amb l’objectiu clar d’impedir el referèndum.
Què li va semblar la resposta ciutadana?
Una prova que els catalans tenen la ferma voluntat d’anar a votar, perquè hi va haver una resposta instantània i molt important. Quaranta mil persones a Barcelona quasi tot el dia i després a la nit, manifestacions arreu del país... Realment una resposta molt important.
En vista d’aquesta situació d’enfrontament, com veu el referèndum de l’1 d’octubre?
Penso que el govern espanyol aconseguirà el seu objectiu: que el referèndum no tingui lloc. Tot comença a estar tancat, paperetes decomissades, pressió sobre els alcaldes... Potser es podrà organitzar, però no com caldria. Això farà que perdi tota credibilitat. No serà un referèndum com cal.
I després de l’1 d’octubre què creu que pot passar?
Després de tot el que ha passat, és molt difícil imaginar que hi pugui haver diàleg. Potser hi haurà una radicalització. Serà molt complicat a partir de l’1.
Com valora la posició del govern francès respecte al dret d’autodeterminació del poble català?
París dona suport a Madrid en aquest assumpte i no vol involucrar-se. Tanmateix, curiosament, a França aviat hi haurà un referèndum d’autodeterminació, a Nova Caledònia, situada a l’oceà Pacífic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona