Política

Aturada de país

3-O

Riu de gent més enllà de la capital

Terrassa, Badalona, Sabadell, Sant Cugat i municipis de l’àrea metropolitana registren xifres de manifestants mai vistes

L’activitat no s’atura en barriades i alguns polígons

Aturades massives dels serveis municipals, les escoles, els equipaments culturals, el petit comerç als centres urbans i algunes grans superfícies, talls d’autopistes, però sobretot milers i milers de persones manifestant-se pacíficament al matí pels carrers dels municipis de l’àrea metropolitana i a la tarda concentrant-se al davant dels seus respectius ajuntaments. Aquesta és la resposta a la crida que va fer ahir la Taula per la Democràcia del que per alguns era una aturada general i, per d’altres, una vaga general. Una jornada que es va seguir amb portes tancades als centres de les poblacions, però que a la perifèria i als polígons industrials no va tenir la mateixa resposta. Un munt de gent indignada, de milers i milers de persones, una cosa mai vista a Sabadell, Terrassa, Badalona o Castelldefels, entre d’altres, que, amb les mans enlaire i el càntic “Els carrers seran sempre nostres”, va fer un clam contra la repressió policial de l’Estat espanyol.

La de Sabadell va ser una de les més multitudinàries de la història de la cocapital vallesana, amb gent vinguda de Castellar, Sant Quirze o Barberà. Segons la Policia Municipal, 25.000 persones van sortir des de diferents punts de la ciutat per reunir-se i omplir l’Eix Macià cap a les 12 del migdia. Una hora abans, des de l’escola Nostra Llar, un dels centres educatius on va actuar amb més duresa la policia l’1 d’octubre, va sortir una de les capçaleres. Darrere d’una gran pancarta, on es podia llegir “Democràcia”, hi havia la presidenta del Parlament, Carme Forcadell; l’alcalde de Sabadell, Maties Serracant, i l’alcaldessa de Sant Quirze, Elisabeth Oliveras, entre d’altres. En un ambient festiu i reivindicatiu, a la vegada, es podien llegir cartells de tot tipus, com ara el que portava un jove on es podia llegir: “Besavi, si veiessis això.” La manifestació va finalitzar cap a les dues del migdia davant de l’ajuntament.

A Terrassa, els carrers del centre es van quedar petits al matí per deixar pas a les 6.700 persones que s’hi van manifestar –15.000 segons els organitzadors– després de tallar l’autopista C-58 i la C-16. Els punts culminants de la corrua van ser la seu del PP, protegida pels Mossos i un cordó de seguretat fet pels organitzadors, on Oriol Guerrero, de les JERC, va deixar una urna on dipositaven clavells i vots mentre cridaven: “Hem votat!”. Va passar en una ciutat on l’únic regidor del PP, Àlex Rodíguez, va censurar a Canal Terrassa les “càrregues desproporcionades i injustificades” en situacions de no-violència, tot afegint-hi que demanarien responsabilitats i explicacions. La manifestació va passar per davant de la Policía Nacional. A la tarda, la concentració va superar les 20.000 persones.

A Sant Cugat, on es va tallar la B-30, la concentració va reunir 4.000 persones davant del consistori per condemnar les càrregues policials de l’1-O i mostrar el suport als bombers, els Mossos d’Esquadra, la policia local, ADF i protecció civil. L’alcaldessa, Mercè Conesa, com a presidenta de la Diputació, va admetre haver tingut poc temps per fer un balanç de tots els danys produïts, però va assegurar que hi hauria una línia de col·laboració perquè els espais malmesos retornin a la normalitat com més aviat millor i que valoraran si fan alguna acció conjunta de tipus legal.

Una vintena de vehicles de l’ADF del Vallès Occidental van fer una ruta pels diferents municipis per protestar contra la violència viscuda l’1-O i demanar més democràcia. El president de l’ADF, Enric Sapés, explicava que, “tot i ser persones amb ideologies diferents, ens hem unit per defensar els valors de la democràcia”.

Mai vist a Badalona

Al Barcelonès Nord, les mobilitzacions també van ser massives i només a Badalona es van aplegar 10.000 persones al matí, segons la Guàrdia Urbana en una de les manifestacions més nombroses que es recorden en dècades, però que a la tarda es va superar amb 17.000 persones a la concentració a la Plana. Polítics i representants sindicals i d’entitats es barrejaven amb milers de persones, i no hi van faltar les banderes espanyoles convivint amb estelades i cassoles. Al centre van tancar la gran majoria de comerços, mentre que a la resta el seguiment va ser més irregular. La Federació d’Empresaris de Badalona (FEB) va calcular el tancament total en un 65%, i un 20% d’empreses hi va donar suport de manera parcial. Al polígon industrial Sud destacaven les grans superfícies xineses que treballaven alienes a la jornada d’aturada general. El govern de Badalona va donar suport a l’aturada i va tancar tots els edificis municipals. A Santa Coloma de Gramenet, la manifestació en defensa de les llibertats i contra els abusos policials va ser multitudinària, i Sant Adrià de Besòs també es va sumar a la jornada d’aturades, que es van notar sobretot als comerços del centre.

Al Baix Llobregat, l’aturada va tenir una afectació significativa a les empreses dels polígons industrials, el petit comerç, les escoles i el transport públic, segons CCOO i la UGT. La negociació amb la direcció de les empreses va motivar aturades de diferent format, ja fos durant tota la jornada o només dues hores al matí. Al llarg del dia va haver-hi talls de carretera per les manifestacions, com ara a la BV-2041 a Begues, la B-23 a Molins de Rei i l’A-2 a Cornellà. Els ajuntaments es van sumar a la protesta de manera desigual. Els governats pels socialistes, en general, van mantenir l’activitat, tot i que diversos alcaldes van condemnar la violència i van fer una crida al diàleg, com ara els batlles de Sant Andreu de la Barca, Sant Joan Despí i Viladecans, i les alcaldesses de Gavà i Sant Boi, entre d’altres. En municipis sense hegemonia socialista sí que es va aturar l’activitat municipal i es van decretar serveis mínims, com va passar a Castelldefels, Molins de Rei, Sant Feliu i el Prat. Pel que fa a les protestes, se’n van viure per tota la comarca. Van destacar la manifestació que va tallar durant una hora l’A-2 en sentit Barcelona a Cornellà, la protesta davant de l’institut Can Vilumara, a l’Hospitalet, i la de l’escola la Roureda, a Sant Esteve Sesrovires, on van assistir manifestants de Masquefa, Abrera, Begues, Martorell i Corbera.

Informació elaborada per

Jordi Alemany, Paula Mercadé, Sandra Pérez, Marta Membrives, Rosa Maria Bravo i Sara Muñoz

45.700
persones
es van manifestar només durant el matí a Sabadell, Badalona, Terrassa i Sant Cugat.
65
per cent
de tancament d’empreses i comerços es va registrar a Badalona, segons la FEB.
6
eixos
viaris entre carreteres i autovies es van tancar a la zona, entre la C-58, la B-30, la C-17, la BV-2041, la B-23 i l’A-2.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona