Política

LAURA CAMPOS

Alcaldessa de Montcada i Reixac, tANCA LA LLISTA electoral DE CATALUNYA EN COMÚ PODEM PER BARCELONA

“Cal recuperar les regnes del futur com a país, i lliure d’imposicions”

Nascuda el 1977, és una enamorada de la política local, ja que el seu pare, Josep Maria Campos (PSUC), li va transmetre aquesta passió sent el primer alcalde democràtic a Montcada fins al 1999

Vostè es considera equidistant?
En absolut. El nostre missatge ha estat sempre molt clar. Han intentat ficar-nos en aquesta dinàmica de blocs i per això ens atribueixen aquest adjectiu. La nostra posició és ni DUI ni 155, sinó un referèndum pactat amb garanties i vinculant.
Amb quines garanties: pregunta no binària, tants per cent de participació...?
És una opinió personal, però ha d’aglutinar i tenir un gran consens de majories socials, amb una pregunta no binària. Tal com es va plantejar l’1 d’octubre excloïa una immensa part de Catalunya.
Va defensar aquell referèndum i va anar a declarar per una citació de la fiscalia...
Sí, sí, va ser una declaració intimidatòria i preventiva. Era una mesura desproporcionada i innecessària que només pretenia intimidar alcaldes i alcaldesses que només defensaven el dret a al participació política de la ciutadania. Nosaltres defensàvem l’1 d’octubre com a mobilització ciutadana, però no com a referèndum.
Com va anar la seva incorporació a la llista?
Soc alcaldessa i tinc clar que he de seguir fent política municipal. El fet de tancar la llista és un honor i un privilegi. Només vaig dir que si em necessitaven estava a la seva disposició en el lloc que creguessin oportú.
Què pot aportar?
L’experiència del món local. Hem de defensar-lo i necessitem una Generalitat forta que ens doti de més autonomia i competències. La meva petita experiència de dos anys i mig d’alcaldessa pot ser útil.
Creu que canviarà alguna cosa a partir del 22 de desembre?
Espero que es trenqui la dinàmica de blocs, que es torni a posar la gent al centre de les polítiques, que es torni a parlar i reactivar l’agenda social, que es reverteixin els 2.300 milions de retallades i que es comenci a treballar amb i per a la gent.
Amb resultats semblants als actuals, no creu que tot es pot tornar a repetir?
Cal desbloquejar la situació i l’única papereta vàlida per sortir del bucle és la de Catalunya en Comú. S’ha demostrat, i no ho diem nosaltres, que la DUI ha estat un error i que l’únic que s’ha aconseguit és la pèrdua de l’autogovern. Cal que recuperem les institucions, i tornar al mateix escenari seria un error. Espero que el xoc d’irresponsabilitats no es torni a produir.
Detecten algun canvi de posició en aquests dos pols de ‘frontisme’?
Els que van proclamar la DUI diuen que no estaven preparats. Hi ha hagut un canvi d’actitud i estan sent honestos, però calia ser honest abans de prendre les decisions. Van menystenir la maquinària coaccionadora i coercitiva del govern espanyol i, en això, hi ha un cert canvi.
Però també s’estan tancant portes amb el PP, Cs, amb el PDeCAT, i a ERC li demanen que retorni al discurs de polítiques socials. Qui els quedarà per pactar, el PSC?
En la precampanya diem que no pactarem amb ningú que torni a posar sobre la taula la DUI i el 155. Caldrà veure-ho un cop hagin passat les eleccions.
Com li agradaria que fos Catalunya en quatre anys?
Cal recuperar les regnes del futur com a país, i lliure d’imposicions. Sense corrupció, més just i millor. I difícil serà si no combatem les desigualtats, si no hi ha salaris dignes, una bona política d’ocupació i laboral, si no combatem la pobresa crònica, afrontem el dret mediambiental, l’habitatge... No hi pot haver progrés nacional si no hi ha progrés social.
Què pot fer la Generalitat per Montcada?
Molt més. Fa nou anys que ens van tancar les urgències nocturnes, tenim un institut en precari i no posa la injecció econòmica per construir el nou institut Montserrat Miró, la llei de barris i tornar el deute que ens ofega.
La gent d’ICV està contenta amb la confluència d’esquerres?
Ha estat una aposta valenta i estem il·lusionats. Hem sumat per multiplicar. Catalunya en Comú és un espai plural, transversal i molt divers, que situa les persones en el centre de les nostres polítiques. Continuarem sent decisius als municipis, però encara no s’ha fet l’extensió territorial de Catalunya en Comú. El context polític ens ha anat agafant a contrapeu. No estem diluïts i aportem l’experiència al món municipal.
El seu pare, Josep Maria Campos, que ha estat tants anys alcalde, com viu la situació actual?
Com a militant d’ICV ho viu amb tristor perquè les presses d’uns han fet que hàgim de sortir al carrer a reivindicar el que ell ja va fer als anys setanta amb el PSUC: llibertat, amnistia i estatut d’autonomia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona