Política

Miquel Estruch

NÚMERO 35 D’ERC PER BARCELONA

“L’Estat ens ha declarat la guerra i l’hem de guanyar batalla a batalla”

Militant republicà des del 1977, també va ser candidat a l’alcaldia de Badalona per Esquerra Republicana de Catalunya en les eleccions de l’any 2001

Com és fer campanya electoral amb el cap de llista a la presó?
És complicat no poder comptar amb una persona amb la potència mediàtica, personal i política d’Oriol Junqueras.
Servirà per mobilitzar votants?
Pensar que tenir un company de la seva categoria a la presó pot ser un avantatge, fa mal. Ens agradaria tenir-lo entre nosaltres. Saber que està a la presó per haver complert un mandat democràtic ens fa veure quina és la dimensió de deriva absoluta de l’Estat.
En aquestes eleccions quin serà el paper de ciutats com Badalona?
És important. Ja es va veure en les eleccions del 2015, en què va pujar la participació. Tot i que diuen que això pot castigar el bloc independentista, no ens fa por. A mi m’agrada que hi hagi participació perquè democràcia és participar.
Quin resultat espera treure ERC a Badalona?
Molt bo. Estic convençut que farem el millor resultat en molts anys, tot i que no sé si serà suficient.
El preocupa el paper del badaloní García Albiol en la mobilització del vot unionista?
Si la gent de la resta de Catalunya conegués Albiol com el coneixem nosaltres a Badalona, potser només tindria el vot de la família i d’uns quants despistats. No té la categoria ni política ni humana necessària per ocupar aquest lloc.
No hauria estat millor una llista única independentista?
No, perquè hauríem obtingut menys vots i menys diputats, com va passar el 2015. És més efectiu anar per separat perquè així recollim tots els vots i no se’ns n’escapa cap.
Si el bloc independentista es trenca, aniran a buscar aliances que prioritzin l’eix social?
L’eix social és un eix prioritari com l’eix nacional. Estem convençuts que no és possible construir un país millor, més just i més solidari des de la plena llibertat sense un marc administratiu català perquè està clar que el marc administratiu espanyol és un desastre.
Són possibles aliances amb partits que no defensin la independència?
Dependrà. D’acords puntuals sempre en podem trobar amb les formacions que s’assemblen a nosaltres tant per l’eix social com pel nacional o per tots dos a la vegada.
La prioritat és implementar la República proclamada el 27-O?
És clar, aquest és un dels objectius. La República no es va poder fer efectiva per la reacció violenta de l’Estat espanyol. Nosaltres el que farem és anar llei a llei per implementar la República. No s’havia comptat amb la reacció tan agressiva de l’Estat, que ens ha declarat la guerra i l’hem de guanyar batalla a batalla. No és una guerra amb tancs ni avions, és un altre tipus de guerra i, com en totes les guerres, hi ha batalles que es guanyen i n’hi ha que es perden. Nosaltres n’hem guanyat algunes com la del carrer, la de la mobilització, la dels somriures però les batalles de la violència, la por, les mentides, la corrupció, estan perdudes. Hem perdut també una batalla important, que era la de la implementació de la República.
Confia en la victòria?
Creiem que sí, per això hi som. No ens espanta el temps que puguem trigar. Som catalans i perseverarem. Si perdem, aguantarem el cop i tornarem una vegada i una altra, el temps que faci falta. Pas a pas, amb el cap fred i amb determinació perquè sabem que tenim al davant un estat capaç de tot.
Si ERC guanya les eleccions farà president Puigdemont?
Entenem que el govern legítim és el que va destituir l’Estat espanyol però també hem de tenir un govern executiu que és el que ha de sortir, si les majories ho permeten, dels resultats d’aquestes eleccions i que haurà de posar-se a treballar.
Si guanya el bloc unionista, de què haurà servit treure durant tants anys centenar de milers de persones al carrer?
ERC no ha tret ningú al carrer, ha estat la gent que ha sortit. No és un procés que vingui dels partits polítics sinó que ha estat la gent que empeny des de baix. Si el bloc independentista s’ha fet gran ha estat per la gent. És un projecte des de sota i ha anat guanyant força. Hi ha hagut un abans i un després i ara ja és impossible construir res dins del marc de l’Estat espanyol.
Confia que després de les eleccions es retiri el 155?
No confio en res que vingui de l’Estat espanyol. A nosaltres ens correspon recuperar les institucions i lluitar perquè això no sigui així. La democràcia a l’Estat espanyol no existeix i hem de fer tot allò que estigui a les nostres mans com a poble per tirar endavant la República proclamada. És necessària per millorar la vida dels catalans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Orobitg i Viñas, representants de la Selva i el Gironès a la llista d’ERC

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona