Política

Raquel Serra

Número 30 de Catalunya En Comú-Podem per Barcelona

“L’article 155 no s’hauria d’haver aplicat mai a Catalunya”

Va néixer el 1979 a Canet de Mar, municipi del qual és regidora de govern. També és la coordinadora d’ICV al Maresme i és membre del consell nacional de la formació ecosocialista

Com afronta aquestes eleccions la seva formació?
Amb molta il·lusió i amb moltes ganes d’instal·lar l’agenda social en el discurs. Volem posar en relleu la realitat de tot Catalunya, el que necessita la gent.
Segons les enquestes, la seva formació podria tenir la clau en la votació del candidat a la presidència. A qui donarien suport?
La nostra formació és clarament d’esquerres i abocada a fer polítiques per a les persones i resoldre les seves necessitats. No sabem encara el resultat de les eleccions, però el que sí que puc dir és que pactarem amb els que posin l’agenda social com a prioritària, amb els que clarament deixin de banda la unilateralitat, amb els que aparquin la repressió i amb qui aposti pel retorn de l’autogovern.
Queden descartats alguns partits, llavors?
Les forces corruptes queden descartades, evidentment. També aquelles que deixin de banda l’àmbit social que nosaltres reivindiquem. Si els hi hem de posar noms, un hauria de ser el PP i l’altre, el PDeCAT, encara que ara aquest últim estigui amb unes sigles camuflades i hagin canviat de nom trenta cops.
Què en pensa, del fet que en aquesta campanya alguns candidats estiguin a la presó o a l’exili?
Em sembla surrealista, realment no sé quin adjectiu posar-hi. Són uns fets totalment inadequats. Són unes eleccions anormals que ha convocat el president del govern de l’Estat. Estem en un moment en què no estan governant les persones que va escollir el poble. No em sembla bé que hi hagi gent privada de llibertat i que hagin de fer campanya des de la presó.
Com valora l’aplicació del 155 a Catalunya?
Totalment inadequat. L’article 155 no s’hauria d’haver aplicat mai a Catalunya. I menys amb l’excusa presentada pel govern central de fer tornar la normalitat al país, i el suport del PSOE dient que així es podria canviar la Constitució. El PP ha enganyat el PSOE en aquest aspecte, perquè no hi haurà reforma de la carta magna mentre els populars segueixin governant. Haurem de tornar a lluitar per l’autogovern i per recuperar a la normalitat després de les eleccions. Esperem que això sigui sense el 155.
Quins són els principals eixos programàtics del seu partit?
Una agenda constituent del país. En aquest sentit l’àmbit social seria el prioritari. També volem traçar un full de ruta per a la recuperació econòmica, la justícia social o el feminisme. Tenim una agenda per a la Catalunya inclusiva.
Se’ls ha titllat d’ambigus en la qüestió nacional.
No som ambigus, som transversals. Dins la nostra formació hi ha moltes sensibilitats, però no hi ha ningú que sigui immobilista. Tampoc hi ha ningú dels anomenats constitucionalistes. Dins el nostre espai sí que hi ha una única resposta en el tema social. També som els que apostem per fer un referèndum acordat, molt ben pactat i amb garanties. Del que en surti treballarem per aquests resultats.
És possible pactar aquest referèndum amb l’Estat?
Amb molts dels partits de l’Estat els companys d’En Comú Podem hi estan teixint aliances. Amb un govern del PP és evident que no s’hi pot parlar, però amb d’altres governs crec que sí.
Amb un executiu del PSOE seria possible, doncs?
Amb el diàleg i asseient-nos en una taula crec que és possible. Hauria de ser en un govern de l’Estat del qual també formés part En Comú Podem.
Defineixi’m el seu candidat.
És una persona molt propera. Hem estat amb ell fa uns dies en l’acte central que es va fer a Mataró, i la veritat és que crec que serà un bon president per a Catalunya. Sap que la política és una eina per millorar la vida dels ciutadans.
Vostè, que és regidora, creu que el municipalisme s’hauria de reflectir més en la vida parlamentària?
Moltíssim, i per diverses raons. La més important és perquè nosaltres estem trepitjant carrer i som al costat de les persones. Qualsevol problema que té un ciutadà, ve a l’ajuntament i ens l’explica. Que es pugui vehicular aquesta necessitat crec que és imprescindible.
Com a maresmenca, quines polítiques s’haurien d’impulsar per a la comarca des del Parlament?
Tenim alguns aspectes clau. En salut tenim dos hospitals que estan infrafinançats. Pel que fa al territori, proposem un pla per a la recuperació de les platges. Quant a la mobilitat, reclamem una pacificació de l’N-II i l’eliminació de la concessió dels peatges de l’autopista.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA