Política

Mònica Sales

Número 4 de Junts per Catalunya per Tarragona

“Les Terres de l’Ebre seran una cruïlla molt excepcional”

Doctora en filologia catalana i especialista en literatura oral, Sales (Jesús, 1983) és regidora a l’EMD de Jesús i presidenta del PDeCAT a les Terres de l’Ebre (2016)

Creu que ha estat un error no presentar una llista unitària de les candidatures sobiranistes?
Sí, l’excepcionalitat del moment requeria una llista àmplia, majoritària, transversal en què tothom s’aboqués a dipositar un vot pel sí al desplegament de la República. Formo part de la llista unitària que s’assembla més a allò que jo defensava.
És possible que una majoria independentista opte per un president que no sigui Puigdemont després del 21-D?
No, Puigdemont ja és el nostre president. A través de les urnes hem de legitimar-lo i donar-li la força per continuar sent el president.
I si Puigdemont no pot assistir al debat d’investidura?
Veurem com evoluciona tot; les notícies judicials canvien cada dia. Hem de creure que podrà ser investit si la ciutadania així ho decideix.
Afronteu una campanya excepcional. Com ho viu?
Estem en una campanya totalment anormal: candidats a la presó, a l’exili, alcaldes que han de comparèixer al jutjat i que els obliguen a retirar tot tipus de símbols dels carrers. L’Estat exerceix una gran opressió. Hi ha dos blocs molt diferenciats: els defensors del 155 i els de la llibertat i de continuar el procés.
Quina reacció espera de l’Estat si el bloc independentista s’imposa?
L’Estat continuarà actuant de la mateixa manera, però qui canviarà la visió sobre el procés català serà el món. Si aconseguim un bon resultat, quedarà clar que els catalans estem convençuts i que així ho expressem a les urnes. En alguns casos hem posat les urnes i hem rebut cops i ara esperem fer-ho de manera pacífica.
Però l’Estat ja ha alertat que si el bloc independentista torna a fer el mateix i incompleix les lleis tornarà a aplicar el 155 i la intervenció econòmica.
No serà que el tornaran a aplicar; segurament no l’aixecaran. Però davant d’aquesta situació hem de continuar defensant el procés.
Caldrà canviar l’estratègia?
Sempre hem defensat el diàleg. No estàvem preparats per a l’onada de violència que hem rebut i l’excepcionalitat de la campanya també ve marcada per l’1-O. L’Estat està preparat per ofegar-nos com sigui. L’1-O ens vam comptar però no tothom considerava vàlides aquelles urnes. Pregunto a l’Estat: què farà el 21-D a la nit si el bloc independentista guanya: acatarà el resultat?
Quin paper haurien de jugar les Terres de l’Ebre en la República Catalana?
El desplegament de la República ha d’implicar una gran sensibilitat pels territoris. Les Terres de l’Ebre ocuparan una posició de cruïlla molt excepcional, serem el sud del país i el punt de connexió amb Espanya. Això ens ha d’ajudar a desenvolupar-nos com a territori i a millorar infraestructures, transports i implantació econòmica.
I les Terres de l’Ebre continuaran tenint vincles amb els pobles de la franja de l’Aragó i del nord del País Valencià.
Això no ho podem obviar. Les Terres de l’Ebre són terra de cruïlla i això no és només en l’àmbit de les infraestructures, vinc de l’àmbit de la llengua i la literatura catalanes i sé què representa en el pla lingüístic, literari i cultural. L’antiga diòcesi de Tortosa encara la fem servir en congressos de llengua o de cultura. Tenim uns lligams que hem de saber mantenir perquè ens aporten riquesa. No volem posar fronteres. Catalunya si és independent no aixecarà un mur per apartar-se de la gent amb qui fins ara ha mantingut lligams.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona