Política

May arrenca una treva sobre el ‘Brexit’ dins del seu partit

El sector euroescèptic ‘tory’ la felicita pel pacte assolit amb la UE

La primera ministra britànica confirma que no pagarà la factura per sortir de la Unió si no hi ha acord final

La primera ministra britànica, Theresa May, ha aconseguit el que semblava impossible fa setmanes: unir el seu partit. Era d’esperar que els partidaris del Brexit suau –que volen quedar-se al mercat únic i a la unió duanera– estiguessin contents després del pacte del Brexit, però crida l’atenció el silenci dels partidaris del Brexit dur, els que volen el trencament amb la Unió Europea (UE).

Com a mínim, no s’han rebel·lat. En especial tenint en compte que sembla que l’acord de mínims a què van arribar divendres a la matinada indica que el govern es decanta cap a un Brexit suau. L’acord diu que, en cas que no hi hagués pacte, el Regne Unit adoptaria la regulació europea tant a Irlanda del Nord com a la resta del país, cosa que s’interpreta com un Brexit suau. En una compareixença que va durar una hora i 45 minuts, una reforçada Theresa May va explicar per primer cop als parlamentaris l’acord assolit la setmana passada amb la UE. La premier va confirmar que la factura que Londres abonarà per sortir de la UE se situarà entre els 40.000 i els 45.000 milions d’euros, que només es pagaran si arriben a un acord final.

Davis rectifica

Es va mostrar positiva i va dir que “una nova sensació d’optimisme impulsa les negociacions” i que aquest acord “és una bona notícia tant per als partidaris de quedar-se a la UE com per als partidaris de sortir-ne”.

L’acord ha rebut el suport de l’europeista Ken Clarke i del representant del l’ala més dura del Brexit i exlíder del partit, Iain Duncan Smith, que representen les dues ales oposades del Partit Conservador. “Si Clarke i Duncan Smith avalen l’acord, deu ser que és un gran acord”, va sentenciar May. Per primer cop des de les eleccions del juny –quan va perdre la majoria absoluta–, sembla que aixeca el cap. Una de les principals opositores de May al seu partit, Anna Soubry, la va felicitar dient que “hi ha unanimitat al seu costat”, mentre el diputat tory Bill Cash constatava que “hi ha una sobtada unitat dins del partit” advertint, però, que “encara hi ha molts temes per resoldre”.

No se sap quant durarà aquesta unitat. El dia 19 hi ha la primera reunió del gabinet per tractar del contingut del Brexit, en la qual May s’haurà d’enfrontar a Boris Johnson i companyia. Allà podrien reflotar les diferències.

El ministre del Brexit, David Davis, també va deixar entreveure en una televisió irlandesa que el pacte de la setmana passada és vinculant. Diumenge va dir que no ho era. El primer ministre irlandès li va agrair la rectificació. May no va respondre a la pregunta dels laboristes sobre si era vinculant o no.

Una relació com la canadenca, però millorada

Daniel Postico

Theresa May es va mostrar molt contenta ahir perquè el president del Consell Europeu, Donald Tusk, va declarar que estava disposat a començar a negociar el període de transició de dos anys i el futur pacte comercial com més aviat millor. Eren molt bones notícies per a May. Aquest era el tema més urgent per a ella, ja que és on es jugava el coll. Algunes fonts indiquen que l’acord que busquen, l’acord més realista, s’hauria d’assemblar més al del Canadà que al de Noruega, que no és membre de la UE però té accés al mercat únic. Des de fa dies que dins del Partit Conservador parlen d’un acord del “Canadà plus plus plus”. És a dir, un acord com el de lliure comerç entre la UE i el Canadà però adaptat, perquè el canadenc no inclou el sector dels serveis, que representa el 80% de l’economia britànica. “No vull cap acord que ja tinguin altres països”, va dir May ahir. El cap negociador europeu, Michel Barnier, també va assegurar que el model canadenc és l’única opció viable. La prioritat és tancar la transició de dos anys perquè les empreses britàniques puguin adaptar-se. El cap negociador britànic, David Davis, va dir que esperava tancar el tracte comercial en vuit mesos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La CUP vol garantir l’atenció en català a la sanitat i als serveis públics

TORROELLA DE MONTGRÍ
política

Aragonès demana que “cap vot catalanista” vagi al PSC i es conjura perquè no governi

barcelona

Orriols participa de la retirada del cartell de festa censurat del balcó de l’Ajuntament

RIPOLL

Presó per un dels cinc sospitosos de cometre narcoassalts

FIGUERES
Estats Units

Stormy Daniels insisteix que ha dit “la veritat” sobre Trump

Barcelona
Guerra a Gaza

Netanyahu manté els plans a Gaza i respon a Biden que “si hem d’estar sols, estarem sols”

barcelona

Paneque (PSC): “Som l’únic partit amb programa específic per la demarcació”

GIRONA

Cañigueral destaca que l’índex d’atur és el més baix en 15 anys

riudellots de la selva
Guerra a Gaza

Desenes de milers de persones fugen de Rafah enmig de bombardejos

Barcelona