Política

Eleccions 21-D

ERC emplaça JxCat a aclarir com fer efectiva la investidura de Puigdemont

Sergi Sabrià explica que les negociacions per formar el govern i la mesa del Parlament es desenvolupen amb “discreció”

El portaveu republicà confia poc que Junqueras sigui alliberat dijous

El portaveu d’ERC, Sergi Sabrià, ha assegurat aquest dimarts que els partits independentistes “treballen plegats” per investir Carles Puigdemont com a president de la Generalitat però que és Junts per Catalunya (JxCat) qui ha d’aclarir “com fer efectiva aquesta proposta”. En una entrevista a Rac1 , Sabrià ha afegit que també preveu que el líder d’ERC, Oriol Junqueras, torni a ser el vicepresident.

El dirigent independentista ha explicat que els propers dies caldrà trobar una “solució” amb JxCat i la CUP per aplicar la “proposta guanyadora” i fer tornar Puigdemont, i ha negat que les forces independentistes contemplin altres alternativess. “Treballem només amb l’opció de Puigdemont, que és la que ens proposen des de la candidatura [JxCat], i no té sentit parlar de segones opcions”, ha sentenciat.

Sabrià ha insistit que és la llista que encapçala el president destituït, ara a Brussel·les, qui ha de transmetre com fer efectiu el retorn de Puigdemont: “Està més en mans del PDeCAT i de JxCat”. El portaveu d’Esquerra, que ha remarcat que els republicans estan “disposats” a donar llum verda a aquesta via però que “cal veure com es conforma la proposta, que a dia d’avui no és senzilla”. “Els demanem que ens proposin com donar-hi forma”, ha reiterat.

Sabrià ha assenyalat que en aquesta ocasió, a diferència de les negociacions per formar govern després dels comicis de 2015, que van ser “televisades i radiades”, les converses s’estan desenvolupant amb discreció.

També són discretes les negociacions per triar la presidència i la composició de la mesa del Parlament, si bé ha admès que “és una opció que el proper president del Parlament sigui d’Esquerra”.

El que sí ha descartat “absolutament” és tornar a un escenari d’eleccions per una falta d’acord entre les forces independentistes. “No tenim cap altra possibilitat que posar-nos d’acord. Només podem treure els presos de la presó i acabar amb el 155 recuperant la transversalitat”, ha subratllat.

El portaveu republicà ha apostat per obrir una etapa legislatura “més estable” després que les dues anteriors no hagin esgotat els quatre anys: “Seria bo per tots que aquesta legislatura superés el llindar dels 3 anys”.

Poques esperances sobre l’alliberament de Junqueras

Sabrià ha admès que ERC confia poc que el seu president, Oriol Junqueras, pugui sortir aquesta setmana de la presó d’Estremera, on porta dos mesos tancat. El vicepresident compareixerà aquest dijous davant el jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, en una vista per decidir sobre les mesures cautelars. “El que ens arriba de l’entorn és que és poc probable que sigui així”, ha dit.

Segons ell, les decisions sobre els presos són “en cap cas són judicials” sinó “són polítiques” i “res s’ajusta al que són processos judicials formals”, per la qual cosa es fa “difícil” preveure què pot passar dijous. És per això que des d’ERC treballen des de la premissa que “l’Oriol encara no ens acompanyarà durant un temps més i si al final les notícies són bones, molt millor i més possibilitats tindrem tots plegats”.

En aquest sentit, creu que una eventual sortida de la presó de Junqueras beneficiaria els altres empresonats, Joaquim Forn, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, als quals el jutge Llarena ha citat el dia 11.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona