Política

Puigdemont interpel·la Europa sobre el joc democràtic

Lamenta no poder tornar amb garanties a Catalunya

Intervé a distància en un acte a Montpeller

El president i cap de llista de Junts per Catalunya, Carles Puigdemont, va apel·lar ahir al compromís democràtic europeu tot recordant que “el més sagrat” és el respecte a la decisió dels votants, en aquest cas el resultat de les urnes del 21 de desembre que van donar una majoria independentista al Parlament.

Puigdemont, que va recordar que no pot tornar a Catalunya sense garanties democràtiques i legitimitat, era el convidat estel·lar d’un acte celebrat a Montpeller, en la que va ser la seva primera aparició pública de l’any, coincidint amb la polèmica sobre la futura presidència de la Generalitat. El candidat per JxCat va intervenir per videoconferència a la capital occitana, en un debat organitzat pel CDR de Montpeller i en el qual també van participar altres polítics catalans i el representant del Partit Occità, David Grosclaude.

Davant d’un auditori, que el va ovacionar en diverses ocasions, Puigdemont va denunciar que el govern espanyol “ha anul·lat i ha liquidat” les institucions catalanes i va recordar els responsables polítics i líders socials que encara són a la presó i l’exili a què es veu obligat ell mateix i altres càrrecs, i també al fet que centenars d’alcaldes hagin estat acusats per la fiscalia espanyola per haver subscrit la declaració d’independència. “Tot –va remarcar– per haver complert el programa electoral de les eleccions del 2015: convocar un referèndum per saber l’opinió dels catalans.” “És un delicte demanar la República?”, va reblar.

A més de recalcar el caràcter cívic de les manifestacions, “potser les més importants de la història moderna d’Europa”, el líder de JxCat va voler preguntar “a tots els racons d’Europa si es pot tolerar l’actuació de l’Estat espanyol al segle XXI havent firmat la carta de drets fonamentals de la UE. Finalment, va instar Rajoy a imitar França, que ha establert un diàleg amb els líders corsos després dels resultats electorals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

La Junta Electoral avisa que els acampats no poden fer propaganda el 12-M

BARCELONA
índia

L’oposició índia celebra com un triomf la llibertat sota fiança d’un líder detingut

barcelona
Guerra a Gaza

Tanquen la seu de l’Unrwa a Jerusalem Est després de dos atacs seguits

Barcelona

La CUP defensa fer fora “les forces d’ocupació” de Sant Climent Sescebes

SANT CLIMENT SESCEBES
ONU

Una aclaparadora majoria de l’Assemblea General demana la integració plena de Palestina

Barcelona
GIRONA

Veray demana el vot als indecisos per evitar una govern independentista

GIRONA
política

El govern destina 50.000 euros a la rehabilitació de la Casa Macià a Prats de Molló

barcelona
VILABLAREIX

El ple municipal aprova una nova ordenança de civisme

VILABLAREIX
guerra europa

Rússia llança una ofensiva terrestre sobre la regió de Khàrkiv

barcelona