Política

La UE exigeix que Irlanda del Nord continuï al mercat únic

Brussel·les proposa “un espai sense fronteres” a l’illa irlandesa en el seu esborrany d’acord

El negociador Barnier considera “il·lusori” imaginar una integració a la carta amb el bloc comunitari, per no crear precedent

L’absència d’una frontera a l’illa irlandesa és la línia vermella de Brussel·les en les negociacions del Brexit. La UE està capficada a evitar el ressorgiment d’un conflicte que tant va costar apaivagar ara fa 20 anys amb el pacte de Divendres Sant, i que Londres persegueixi un futur acord comercial més beneficiós que mantenir-se al mercat únic amb totes les condicions. El cap negociador d’aquest històric divorci, Michel Barnier, va optar ahir per exigir el manteniment d’Irlanda del Nord al mercat interior i la unió duanera un cop el Regne Unit abandoni el vaixell europeu. Aquest va ser el requeriment –inclòs en l’esborrany d’acord de sortida presentat per la Comissió Europea– que va captar més mirades, per les repercussions que pugui tenir en les ja tenses negociacions i, sobretot, en les dinàmiques polítiques internes a Westminster.

El dilema irlandès

Bàsicament, l’esborrany recull els pactes de desembre entre Brussel·les i Londres sobre els drets dels ciutadans, l’acord financer i la frontera irlandesa. Però, si llavors es parlava de tres escenaris per resoldre el problema fronterer, dos dels quals depenien d’una solució britànica que encara llueix per la seva absència, ara els 27 estats membres s’han cansat d’esperar que May posi ordre a casa seva i han tirat pel dret amb la tercera opció. Així, el document proposa “crear una àrea reguladora comuna” entre la UE i Irlanda del Nord basada en “un espai sense fronteres internes on el lliure moviment de béns es garanteixi”.

Barnier va explicar ahir en roda de premsa que el seu plantejament és que aquest territori –part del Regne Unit– es quedi a la unió duanera “en tots els àmbits on sigui necessari per evitar controls fronterers”. May no es vol lligar les mans formant part d’aquesta zona comercial exclusiva perquè anhela millorar els seus acords comercials internacionals i perquè no vol establir una excepció territorial que li pugui crear problemes amb els unionistes irlandesos, els escocesos o els gal·lesos. Ara bé, Barnier va recordar que Irlanda del Nord “ja té actualment regles que són diferents de la resta” del territori.

A Brussel·les no agraden gens les intencions de May sobre els acords comercials. Barnier va ratificar ahir l’opinió del president del Consell Europeu sobre la idea dels tories de fer una integració a la carta amb el mercat únic europeu. “És il·lusori imaginar que acceptarem un acord selectiu”, va dir el polític francès. El bloc comunitari no vol crear precedents que puguin instar altres països a iniciar el mateix camí que els britànics.

Lliure circulació

El text, però, té encara molt recorregut per llimar controvèrsies. Ha de passar per l’eurocambra i el Consell abans de presentar-se formalment al Regne Unit, previsiblement a l’octubre. De fet, fonts parlamentàries europees asseguren que el document ja ha generat “algunes preocupacions” entre alguns grups polítics no només pel cas irlandès, sinó també perquè l’esborrany no inclou el dret a la lliure circulació dels ciutadans britànics residents en un país membre de la UE. Amb tot, la idea de Barnier és que les capitals dels 27 membres, els eurodiputats i el Parlament britànic tinguin prou temps per ratificar l’acord i, per això, reconeix que està preocupat pel temps, i pressiona per accelerar les negociacions.

LES FRASES

La vida diària al voltant de la frontera (irlandesa) ha de continuar com avui
Michel Barnier
L’àrea regulada comuna ha de ser un espai sense fronteres on es garanteixi el lliure moviment de béns
Esborrany
El rellotge avança. Estic preocupat pel temps, és limitat
Michel Barnier
Negociador de la UE per al ‘Brexit’

Juncker busca la fi de la disputa territorial als Balcans

Brussel·les va relegar Kosova a un segon lloc en la seva nova flamant estratègia per acostar els Balcans occidentals al bloc comunitari, però conserva tot l’interès en el fet que la jove república es mantingui alineada amb la Unió Europea. En aquest sentit, el president de la Comissió Europea (CE), Jean-Claude Juncker, va fer ahir una parada a Pristina en el context de la seva gira per “reconquistar” els balcànics.

El polític luxemburguès va instar les autoritats kosovars a ratificar un acord de demarcació fronterera amb Montenegro i a millorar la lluita contra la corrupció. De fet, aquestes són dues condicions que els han de permetre apropar-se més a la UE. Segons el cap de l’executiu comunitari, seria “un pas crucial i inevitable per a la liberalització del règim de visats”, que permetria als seus ciutadans viatjar lliurement per Schengen.

La d’ahir va ser la primera visita oficial que fa un president de la CE a Kosova, deu anys després de la seva independència, que encara no ha estat reconeguda per alguns països membres, com és el cas de l’Estat espanyol, Grècia i Xipre. Juncker no es va oblidar de recordar a Pristina que Kosova també ha de millorar les seves relacions amb Sèrbia si vol, algun dia, formar part del club europeu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia