Política

França col·laborarà en l’acollida de refugiats de l’‘Aquàrius’

El govern espanyol donarà un permís especial d’un mes per a les persones rescatades

El vaixell humanitari i dues naus italianes ja naveguen per aigües jurisdiccionals espanyoles i arribaran diumenge al matí a València

El govern francès cooperarà amb l’espanyol en l’acollida dels immigrants i refugiats que naveguen a bord de l’Aquarius. El vaixell humanitari, amb 629 persones a bord, arribarà aquest diumenge al matí al port de València. Les persones rescatades que hi viatge rebran una autorització especial per quedar-se un mes a l’Estat.

La vicepresidenta de l’executiu espanyol, Carmen Calvo, ha anunciat després de mantenir una reunió amb l’ambaixador francès que París ha ofert rebre els ocupants de l’embarcació que, “una vegada complerts tots els protocols del procediment d’acollida”, expressin el desig d’anar a aquell país.

Calvo, que és l’encarregada del govern de Pedro Sánchez de coordinar el dispositiu d’acollida, ha acceptat la proposta que li ha traslladat l’ambaixador, Yves Saint-Geours. El passat dijous, el ministre d’Exteriors francès, Jean-Yves Le Drian, ja va comunicar al seu homòleg espanyol, Josep Borrell, la disposició de França a col·laborar en l’acollida dels passatgers de l’Aquarius, després d’examinar si compleixen els criteris per tenir dret a l’asil.

El primer ministre espanyol, Pedro Sánchez, ha agraït al president francès, Emmanuel Macron, la cooperació. El socialista ha afirmat que “aquest és el marc de cooperació amb què Europa ha de respondre”, segons una nota de Presidència. “Un esperit de solidaritat europea amb contingut real”, ha valorat Sánchez en el telegrama dirigit a Macron.

Aquest dissabte a la matinada el patruller espanyol Vigía ha iniciat l’acompanyament de l’Aquarius i els dos vaixells italians que traslladen els 629 immigrants rescatats davant les costes de Líbia. El Vigía esperava les embarcacions en aigües a l’est de Menorca i les guiarà en la seva travessa fins a València.

Permís d’un mes

També aquest dissabte el ministre de Foment, José Luis Ábalos, ha explicat que els immigrants que desembarquin a València en les properes hores tindran una “autorització especial d’un mes” per estar-se en territori espanyol. A partir d’aleshores, se’ls “tractarà conforme a la nostra legalitat, sense majors excepcions”. “Tampoc les podem fer, quan, per exemple, al sud hi ha 800 persones amb pasteres i morts. No podem tampoc elegir els regals”, ha justificat.

En declaracions des de Barcelona, on se celebra l’Escola d’Estiu del PSC, Ábalos ha assegurat que en aquesta situació cal “actuar amb sensibilitat i, al mateix temps, amb la legalitat i l’advertència a Europa que cal una política migratòria a l’altura del que és Europa”.

El socialista ha subratllat que acollir l’Aquarius era una qüestió de “salvar unes persones o deixar que es morissin”. Ábalos ha criticat que a Itàlia no “li importés gens” que aquestes persones morissin, tot i que estaven a prop de les seves costes. “No podem permetre que xenòfobs i petits cabdills plantegin l’esfondrament moral d’aquesta civilització; de Mussolinis, ja en vam conèixer”, ha afirmat. “O tenim consciència d’humanitat o prescindim d’ella per una qüestió electoral”, ha plantejat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona
política

L’Estat descarta que el Suprem actués amb “directrius”, al judici a l’1-O

BARCELONA
polònia

Detenen un home acusat de planejar un atac contra Zelenski

barcelona
Canvi Climàtic

Escòcia renuncia a reduir les emissions un 75% el 2030

Barcelona
unió europea

Brussel·les proposa un acord de mobilitat juvenil amb el Regne Unit

barcelona