Política

Desenes d’ajuntaments fan feina com a reivindicació

Alcaldes i regidors dels partits sobiranistes mostraven així el seu desacord amb la situació política i amb la commemoració de la Hispanitat

Alguns funcionaris havien canviat el festiu per un altre dia

Desenes d’ajuntaments catalans van decidir ahir, com en anys anteriors, obviar el festiu de la Hispanitat obrint portes i atenent els seus conciutadans. A l’executiu català, el president Quim Torra va anunciar a Twitter que ell no feia festa, com tampoc en van fer la resta de membres del govern, en una jornada en què també alguns comerços, que havien tancat l’1 d’octubre, van decidir aixecar la persiana.

Des de l’Ajuntament de Verges, el seu alcalde, Ignasi Sabater (CUP), descrivia els motius pels quals ahir van decidir mantenir el consistori obert: “Ho hem fet per dignitat i per coherència”, va subratllar Sabater, que va considerar conseqüent la mesura “tenint en compte l’estat d’excepció que vivim, amb presos polítics i exiliats” i també perquè, diu, “nosaltres no celebrem genocidis ni el día de la raza”.

Com en altres municipis, a Verges fa tres anys que l’equip de govern i l’oposició van pactar que els treballadors podien canviar la festa del dia 12 d’octubre per qualsevol altra, i arran d’aquesta possibilitat, ahir al municipi baixempordanès van treballar administratius, responsables de turisme i neteja. Va ser un dia “molt profitós”, en paraules de l’alcalde, perquè van fer via en el sistema porta a porta de recollida de residus.

Molts altres ajuntaments, com ara els també empordanesos Torroella de Montgrí, Castelló d’Empúries, Viladamat, i Celrà, al Gironès, van fer feina com a mínim mitja jornada. Al Maresme, concretament a Argentona, alguns treballadors van anar a la feina, entre ells l’alcalde. No gaire lluny, a Arenys de Mar, l’Ajuntament va obrir al matí i hi va haver regidors treballant-hi.

Pel que fa les comarques més septentrionals, al consistori de Sort, per exemple, els treballadors van fer festa però els responsables polítics van complir la jornada laboral. A Tremp, els membres d’ERC es van saltar la festa i a la Seu d’Urgell, els d’aquesta formació van fer feines de neteja d’un torrent, mentre que a Llívia es va organitzar un Sopar Groc per als presos.

Amb el canvi d’alcalde després d’una moció de censura, Badalona, que l’any passat era una de les grans ciutats que encapçalava la iniciativa, va atendre els ciutadans però des de la seu de Guanyem Badalona, l’agrupació que lidera l’anterior alcaldessa, Dolors Sabater. A Girona van mantenir l’agenda l’alcaldessa Marta Madrenas i el seu equip, com també ho van fer alcalde i regidors a Sant Vicenç dels Horts.

Un bon nombre de responsables municipals dels partits sobiranistes, PDeCAT, ERC i CUP van fer activitat municipal, efectiva o testimonial, mentre que, per evitar problemes legals no es va reclamar la feina dels funcionaris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona