Política

El papa proclama sants l’arquebisbe salvadorenc Óscar Romero i Pau VI

Destaca l’entrega del religiós americà, assassinat el 1980 per l’extrema dreta, als més pobres

Denuncia l’“avidesa dels diners” com “l’arrel de tots els mals”

Davant d’unes 70.000 persones congregades ahir a la plaça de Sant Pere del Vaticà, el papa Francesc va proclamar sant l’arquebisbe salvadoreny Óscar Arnulfo Romero, assassinat el març del 1980 per un esquadró de la mort mentre oficiava missa.

El ja conegut com sant Romero d’Amèrica, veu dels pobres i els oprimits, va ser canonitzat en una cerimònia en què van ser elevats als altars sis beats més, incloent-hi el papa Pau VI i la monja madrilenya Nazaria Ignacia March, que va dur a terme tota la seva tasca pastoral a Bolívia. En homenatge a Romero, el papa es va posar el cíngol –el cinyell amb borles que es corda a la cintura– encara tancat de sang que duia l’arquebisbe de San Salvador quan un franctirador paramilitar li va disparar un tret mortal al pit mentre deia missa a l’hospital per a malalts de càncer La Divina Providència, a la capital salvadorenya

Exposada a l’altar, hi havia una altra relíquia de Romero: fragments de la costella que van extreure a l’arquebisbe salvadoreny quan li van practicar l’autòpsia. De Pau VI, en canvi, hi havia una samarreta tacada de sang de l’atemptat de què va ser objecte a Manila (Filipines), el 1970.

Després de la lectura d’una resumida biografia de cadascun dels nous sants i de l’acte de canonització, el pontífex es va tornar a referir a l’arquebisbe centreamericà durant l’homilia: “Va deixar la seguretat del món, i la seva pròpia, per entregar la seva vida segons l’Evangeli, proper als pobres i a la seva gent, amb el cor magnetitzat per Jesús i el seus germans.”

“Timoner” del concili

Del seu predecessor Pau VI, “timoner magistral” del concili Vaticà II, en va destacar “la vocació universal de la santedat”.

Francesc va subratllar també que tant monsenyor Romero com el papa Montini van tenir una “vida de pobresa” i va advertir que l’“avidesa dels diners és l’arrel de tots els mals”. “Si es posen els diners al centre, no hi ha lloc per a Déu ni tampoc per a l’home”, va advertir.

Uns 7.000 salvadorencs –als quals es van afegir molts immigrants residents a Europa– van arribar a Roma per assistir a la canonització i van omplir la plaça de Sant Pere del Vaticà amb el blau i blanc de la bandera del seu país.

La canonització de Romero, que en les seves homilies denunciava les violacions dels drets humans a El Salvador, arriba tres anys després que fos beatificat en una missa multitudinària.

A la cerimònia d’ahir hi van assistir també els presidents d’El Salvador, Salvador Sánchez Cerén; el de Xile, Sebastián Piñera; el de Panamà, Juan Carlos Varela, i la reina Sofia d’Espanya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

polònia

Tusk avisa d’una “era de prebèl·lica” a Europa

barcelona
política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona