Política

May demana un últim esforç al seu govern en la cimera d’avui del ‘Brexit’

La ‘premier’ britànica afronta una reunió decisiva amb la UE per tancar l’acord de separació

Escepticisme a Brussel·les sobre possibles avenços

Theresa May va demanar ahir, per última vegada, als seus ministres que li donin suport amb vista a la decisiva reunió d’avui i demà a Brussel·les, on els 27 caps de govern restants de la Unió Europea (UE) han decidir si estan d’acord amb els avenços aconseguits en les converses per fixar una cimera extraordinària el cap de setmana del 17 i 18 de novembre que serveixi per tancar l’acord definitiu del Brexit.

En la reunió de gabinet d’ahir, que va durar tres hores, la primera ministra britànica va prometre que no firmaria cap acord que pogués posar en perill la integritat del Regne Unit. El punt més delicat de les converses és el pla de contingència a Irlanda del Nord, les garanties que dona el Regne Unit en cas que, durant el període de transició de 21 mesos, no es trobi una solució tecnològica per aplicar a la frontera i evitar els control físics que posarien en perill els acords de pau del 1998 a la regió.

Joc d’equilibris

El Regne Unit ofereix mantenir el sector del transport de mercaderies de manera temporal en el mercat únic. La UE li exigeix una doble garantia: que si no es troba una solució, Irlanda del Nord es quedi dins de la unió duanera i no limitar la permanència a la unió duanera.

Vuit ministres de May disconformes amb el seu pla, entre ells el del Brexit i el d’Afers Estrangers, es van reunir dilluns a la nit al Parlament per debatre si dimitien, però van decidir no fer-ho. Arlene Foster, la líder dels unionistes nord-irlandesos, ha advertit May que, si fa cap d’aquestes concessions, li retiraran el suport parlamentari que la manté en el poder. May tampoc no es pot decantar cap als euroescèptics, perquè aleshores es rebel·larien els europeistes del partit, que són majoria.

Les alarmes van sonar quan, diumenge a Brussel·les, Dominic Raab, ministre del Brexit, es va negar a signar l’esborrany d’acord per anunciar el pacte definitiu durant el sopar d’avui a Brussel·les després del discurs de May. Fonts europees han descartat aquesta opció i fins i tot i la cimera especial dell novembre. Es parla ara del desembre.

Els missatges que arriben de la UE no poden ser més descoratjadors. El cap negociador europeu, Michel Barnier, en arribar ahir a la capital belga, va admetre que “hi ha diversos afers oberts, incloent-hi Irlanda”. “Necessitem més temps per arribar a un acord final i assolir un progrés decisiu”, va advertir.

Per la seva banda, la cancellera alemanya, Angela Merkel, defensava un Brexit ordenat “però no a qualsevol preu”. May, però, va mostrar optimisme en la reunió d’ahir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a Gaza

Acaben les negociacions per una treva a Gaza

Barcelona

La CUP vol garantir l’atenció en català a la sanitat i als serveis públics

TORROELLA DE MONTGRÍ
política

Aragonès demana que “cap vot catalanista” vagi al PSC i es conjura perquè no governi

barcelona

Orriols participa de la retirada del cartell de festa censurat del balcó de l’Ajuntament

RIPOLL

Presó per un dels cinc sospitosos de cometre narcoassalts

FIGUERES
Estats Units

Stormy Daniels insisteix que ha dit “la veritat” sobre Trump

Barcelona
Guerra a Gaza

Netanyahu manté els plans a Gaza i respon a Biden que “si hem d’estar sols, estarem sols”

barcelona

Paneque (PSC): “Som l’únic partit amb programa específic per la demarcació”

GIRONA

Cañigueral destaca que l’índex d’atur és el més baix en 15 anys

riudellots de la selva