Política

República “per la via dels fets”

Puigdemont anuncia l’obertura d’un registre perquè els ciutadans participin en la configuració del Consell per la República

El nou òrgan tindrà vincles estables amb les institucions del país però es nodrirà de capital privat

El Consell per la República es va presentar ahir solemnement en societat al Palau de la Generalitat en connexió telemàtica i umbilical amb l’exili belga. Els impulsors volen que el nou òrgan de l’independentisme sigui “el dipositari explícit de la legitimitat sorgida de l’1-O”, una eina lliure del “constrenyiment” de l’Estat espanyol que avanci “per la via dels fets cap a la República”, en paraules del 130è president, Carles Puigdemont. La missió del Consell és principalment la internacionalització del procés democràtic català cap a la independència, però també actuarà en l’àmbit del procés constituent.

Un Puigdemont presidint a través d’una pantalla gegant situada al damunt dels membres del govern el Saló de Sant Jordi va anunciar la creació d’un registre de ciutadans –de pagament– (consell.republicat.cat) per a qui vulgui participar en la construcció de la República. Els inscrits podran votar en unes eleccions per triar una assemblea de representants.L’estructura institucional definitiva, el reglament electoral i el calendari per votar es presentaran a Brussel·les el 8 de desembre. L’assemblea serà un espai de representació política i social que es reunirà com a mínim dues vegades l’any. En només tres hores el registre superava els 2.000 inscrits.

“Al Consell li toca fer República de manera més desacomplexada, lliure i segura. Ho farem a Europa de manera presencial i tecnològica sense cotilles ni amenaces, perquè a nosaltres no ens poden aplicar cap 155, ens prepararem per a qualsevol altra onada de repressió”, va afirmar l’impulsor de la Crida. El nou instrument vol tenir “complicitat” amb el govern, el Parlament i la societat civil, però tindrà un finançament privat per tenir les mans lliures per operar, sense vincles amb la legalitat espanyola. Segons Puigdemont, que va ser llargament ovacionat a peu dret, serà “un espai de participació i coordinació entre diferents actors i de decisió política, que arribi allà on les institucions no puguin arribar”.

Per Quim Torra, es tracta d’una “palanca”per aconseguir la independència.“No hem vingut aquí a refer l’autonomia, ni tampoc a gestionar les restes de l’estat de les autonomies”, va advertir el president, que va recordar que l’independentisme no l’impulsa “la voluntat de destruir res, ni de negar cap vincle ni sentiment” amb la resta de l’Estat.

El director del Consell, Toni Comín, que també va intervenir per videoconferència, va atribuir-li la defensa del mandat del referèndum i la “preparació” de la República, i va parlar de “vincles estables” amb les institucions catalanes. El vicepresident, Pere Aragonès, va descriure el Consell com un agent d’internacionalització de la causa per la llibertat: “Neix en una situació d’excepcionalitat per ser un espai lliure de defensa de l’autodeterminació de Catalunya.”

L’acord entre Junts per Catalunya i ERC per formar govern ja recollia la creació de l’òrgan, per bé que fins fa poc l’anomenaven Consell de la República. La detenció i empresonament de Puigdemont a Alemanya en va entorpir l’adveniment fins a la constitució d’ahir, coincidint amb el primer aniversari de l’exili de part del govern anterior.

La CUP, absent

Algun centenar de persones s’aplegaven a la plaça de Sant Jaume per seguir la presentació des d’una pantalla. A la sortida, el president, Quim Torra, va saludar els concentrats a peu de plaça, enmig de crits d’“unitat”. El president del Parlament, Roger Torrent; l’expresident Artur Mas, diputats, autoritats, familiars dels presos polítics i dels exiliats i representants d’Òmnium Cultural i de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) van assistir a la presentació, a diferència de la CUP, novament absent.

Justament, sobre l’escepticisme dels anticapitalistes, la portaveu de l’executiu, Elsa Artadi, els va demanar que “s’esperin que camini” per veure com funciona. La consellera de la Presidència va remarcar després de la reunió del govern que el Consell no rebrà diners públics perquè és un “organisme de dret privat que tindrà un finançament privat” i li va donar un paper important dins l’articulació del moviment independentista amb l’objectiu d’implementar el mandat de l’1-O.

Artadi va defensar que la presentació es fes al Saló de Sant Jordi, “pel reconeixement de govern legítim que li tenim a Puigdemont” i als altres consellers i perquè també s’hi fan actes de moltes entitats i institucions que no són propis del govern.

La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, va demanar al matí des de Perpinyà, on va participar en un acte en solidaritat amb els presos i els exiliats, que el Consell sigui efectiu, no merament simbòlic, i que “es coordini bé” amb l’executiu de Torra. Al seu costat, el president de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), Josep Maria Cervera, es va mostrar convençut que “el municipalisme tindrà un paper destacat” en el nou instrument.

LES FRASES

El Consell farà República de manera desacomplexada. A nosaltres no ens poden aplicar cap 155
Carles Puigdemont
130è president de la Generalitat
No hem vingut aquí a refer l’autonomia, ni tampoc a gestionar les restes de l’estat de les autonomies
Quim Torra
131è President de la Generalitat
La cooperació entre institucions, la societat civil i el Consell permetrà avançar fins a la plena llibertat
Toni Comín
Director del Consell
El Consell tindrà les mans lliures per seguir treballant per la independència i el dret a l’autodeterminació
Pere Aragonès
Vicepresident del Govern

El PSC demana empara a Torrent

“No consta cap òrgan ni unitat adscrita a l’administració de la Generalitat que es denomini Consell per la República.” Aquesta va ser la succinta resposta del secretari del govern, Víctor Cullell, amb data 2 d’octubre, a les preguntes del diputat del PSC, Ferran Pedret, enviades mesos abans sobre la creació del Consell per la República i l’assemblea d’electes, òrgans al s quals havia fet referència el president Torra en el seu discurs d’investidura. La resposta del govern, quan ahir mateix el Palau de la Generalitat era escenari de la presentació oficial del Consell, ha causat enuig al PSC, que també ahir mateix anunciava un recurs d’empara al president del Parlament, Roger Torrent, perquè reclami al govern una resposta més ajusta i acurada a allò que se li demanava. Avui el PSC també traslladarà a la Comissió d’Afers Institucionals una proposta de resolució sobre aquest òrgan, ja que volen evitar que “usurpi funcions ” pròpies del govern.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GUERRA A GAZA

Els EUA admeten que Israel pot haver vulnerat el dret internacional humanitari

Barcelona
Orient Mitjà

L’emir de Kuwait dissol el Parlament i suspèn clàusules constitucionals

Barcelona

Cañigueral (ERC): “Ni un vot al PSC més espanyolista ni al Junts de les retallades”

SALT
política

Aragonès demana el vot per no posar “en risc” tots els avenços del seu govern

tarragona
política

Una última crida als indecisos tanca una campanya esvalotada

barcelona
Alemanya

Creix la tensió en la protesta contra l’ampliació de la ‘gigafactoria’ de Tesla

Barcelona
Política

Mor Pili Hernández, exregidora de Torredembarra

Paneque (PSC) demana el vot per iniciar una nova etapa a Catalunya

LLORET DE MAR
SOCIETAT

La JE avisa que els acampats de la UB no poden fer propaganda el 12-M

BARCELONA