Política

Díaz lamenta no haver explotat el filó de Catalunya

Atribueix el seu fracàs electoral al suport dels independentistes al govern de Sánchez

El PSOE nega ara que la vulgui fer dimitir

La pugna oberta entre Susana Díaz i l’executiva federal del PSOE es va tornar a fer visible ahir, dos dies després de la patacada del partit en les eleccions d’Andalusia, amb un comentari enverinat de la presidenta andalusa, que atribuïa el seu fracàs al suport dels independentistes catalans al govern de Pedro Sánchez.

El dard el va llançar durant una entrevista a la cadena SER: “Durant la campanya, els deia [al PP, a Ciutadans i a Vox] que s’equivocaven parlant de Catalunya, i que s’havia de parlar d’Andalusia.” Fins i tot, “Rivera tancava la campanya demanant el vot contra els independentistes a Andalusia”. “Però em vaig equivocar”, va dir la secretària general del PSOE a la comunitat. “Ells, en demanar el vot contra els independentistes, ja sabien el que es feien”, va reblar Díaz, que va reiterar el propòsit de buscar el suport de Ciutadans per continuar presidint, quatre anys més, l’executiu autonòmic. Una missió per a la qual va rebre tota la “confiança” del secretari d’organització del PSOE, José Luis Ábalos, l’endemà que li hagués obert la porta a la dimissió.

Mentrestant, el PP manté l’ambició de capitanejar el canvi a Andalusia, i Ciutadans, tercer en els comicis andalusos, insisteix a col·locar el seu candidat, Juan Marín, a la presidència d’un govern amb el PP sense haver de dependre del suport incòmode de Vox. Per això els de Rivera reclamen als socialistes que s’abstinguin en la investidura.

Amb tot, Cs no dona cap via per tancada. La líder del partit a Catalunya, Inés Arrimadas, va evitar equiparar Vox amb l’“extrema dreta”, si bé va assenyalar “diferències importants” amb la formació d’Abascal, segons informa l’ACN. “Nosaltres a Europa tenim el suport de Macron, mentre que Vox té el de Salvini i Le Pen”, va dir.

Precisament, el diari Le Monde feia un toc d’atenció, en el seu editorial d’ahir, a Ciutadans: “Si està disposat a governar amb un partit amb idees contràries als valors europeus, ho haurà d’explicar als seus socis continentals, incloent-hi La República en Marxa [de Macron], amb el qual negocia amb vista a les eleccions europees del 2019.”

LA FRASE

Demanant el vot contra els independentistes, ells [el PP, Cs i Vox] ja sabien el que es feien
Susana Díaz
PRESIDENTA EN FUNCIONS DE LA JUNTA D’ANDALUSIA

El recurs contra l’exhumació de Franco, a examen

Redacció

El Tribunal Suprem ha iniciat els tràmits per resoldre el recurs presentat pels nets de Francisco Franco contra la decisió del govern de Pedro Sánchez de tirar endavant el procediment per treure les restes mortals del dictador del Valle de los Caídos. En concret, la secció quarta de la sala contenciosa administrativa de l’alt tribunal ha obert una “peça de mesures cautelars” per examinar la petició de la família Franco de suspendre de manera cautelar l’acord adoptat el 8 de novembre passat pel Consell de Ministres mentre es resolgui el recurs, segons van informar fonts del Suprem a Efe. El Consell de Ministres va acordar continuar el procediment d’exhumació en compliment de la llei del 2007 que reconeix i amplia drets dels que van ser víctimes de persecució o violència durant la Guerra Civil i la dictadura. Si s’acceptés la suspensió, l’exhumació de Franco quedaria paralitzada fins que el Suprem dictaminés sobre el fons del cas. En el seu recurs, els nets del dictador al·leguen que el procediment obert pel govern socialista no té caràcter col·lectiu respecte a tots els inhumats que no van morir a conseqüència de la Guerra Civil i que només va dirigit contra el seu familiar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona