Política

Junqueras triarà abans del 28-A a quina cambra va

Ha de decidir si continua al Parlament o si opta per l’escó al Congrés o a Europa

ERC vol fer de les estatals un plebiscit

L’anunci que el president d’ERC, Oriol Junqueras, serà el cap de llista a totes les cites electorals mentre duri la repressió, començant per les eleccions estatals del 28-A i les europees del 26-M, fa que el també diputat a la Ciutadella hagi de triar en les pròximes setmanes quin front prioritza en detriment dels altres dos, ja que la normativa no permet ser membre de dues, i encara menys de tres, cambres legislatives alhora. De fet, mentre no hi hagi una eventual sentència condemnatòria que l’inhabiliti en el judici al procés, ell està suspès al Parlament en estar processat per rebel·lió, però pot seguir votant gràcies al mecanisme de designació creat a instàncies del jutge Llarena, que, arribat el cas, també obligaria la mesa del Congrés o la de l’eurocambra a decidir si ho permet. Això si la justícia li permetés recollir l’acta mentre no hi ha sentència, com de fet ja va passar després del 21-D.

La portaveu, Marta Vilalta, assegurava ahir que el partit ho té tot estudiat però no volia avançar decisions per evitar fer “política-ficció”. “De moment té tot el dret a presentar-se, no ens avancem sobre què farà després; ja ho anirem explicant a mesura que succeeixin els fets”, indicava. “És evident que respondrem a totes les preguntes que la gent es pugui fer abans de les eleccions”, matisaven altres fonts consultades.

En tot cas, ERC vol explotar el perfil del líder empresonat per fer del 28-A un nou “plebiscit entre repressió o democràcia”, indicava la portaveu. “Presentar Junqueras és la millor manera de denunciar el retrocés democràtic a l’Estat, i dona l’oportunitat de tornar a guanyar la repressió”, justificava. El partit convocarà probablement dijous un consell nacional extraordinari per ratificar les llistes per al 28-A a totes les circumscripcions, i també els principals punts programàtics i tota l’estratègia amb vista al conjunt de la “primavera electoral”.

Converses amb comuns

Si bé el termini per registrar llistes acaba la setmana vinent, el d’inscriure coalicions s’esgota aquesta mateixa setmana. I entre les converses en marxa aquests dies, que podrien acabar en coalició, Vilalta no desmentia que n’hi ha amb grups procedents dels comuns, com ara els sobiranistes d’Elisenda Alamany o els comunistes de Joan Josep Nuet. “La filosofia de sumar gent al projecte continua oberta, hem estat la porta d’entrada a l’independentisme i volem continuar jugant aquest paper”, destacava ahir. Entre les incògnites a aclarir també hi ha les dels caps de llista a Lleida i Tarragona, i el lloc que Gabriel Rufián tindrà en la de Barcelona, que ERC vol que continuï sent cremallera per garantir-ne la paritat.

Unitat d’acció a Madrid

En paral·lel, aprofitant les complicitats en la confecció de la llista europea, on farà coalició amb EH Bildu i el BNG, ERC ha tancat un preacord amb els bascos, que han de ratificar també els òrgans interns, per a la unitat d’acció a Madrid, que es traduirà en el desenvolupament de diversos punts en comú. Vilalta ho emmarca en la voluntat de “continuar teixint aliances” per al 28-A, i no tanca la porta a parlar perquè hi entrin altres forces sobiranistes i progressistes. No hi descarta JxCat, amb la qual, després de la seva redefinició aquest cap de setmana, assegura que faran “front comú quan calgui per la fi de la repressió i per continuar treballant la unitat estratègica”. Igualment no amaga que la designació de Jaume Asens com a cap de llista dels comuns, amb un perfil més sobiranista, pot facilitar aquest tipus d’acords.

LA FRASE

De moment té tot el dret a presentar-se, no ens avancem sobre què farà després. Ja ho anirem explicant
Marta Vilalta
portaveu nacional d’erc


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els colons avancen a l’ombra de Gaza

Beirut

Catalunya, davant una nova cruïlla

Barcelona

Quinze opcions i sense mascareta

Girona

El periple del vot exterior

Barcelona

El sufragi no és universal

BARCELONA
Guerra a Gaza

Troben vuitanta cossos enterrats a tres fosses a l’hospital Al-Shifa

Barcelona
Pròxim Orient

Els Emirats Àrabs rebutgen la idea de participar en l’administració civil de Gaza

Barcelona
Perú

La fiscalia obre diligències contra Boluarte per encobrir el seu germà

Barcelona
política

Tot a punt per al 12-M: Més de 5,7 milions d’electors podran votar en 8.940 meses

barcelona