Política

El PSC es reivindica com l’única alternativa de diàleg

Batet acusa l’independentisme d’usar el 28-A per dirimir el lideratge i qualifica de binària la votació: Sánchez o la dreta anterior “al 78”

Lidera una llista amb pocs canvis al capdavant

L’objectiu del PSC és que Pedro Sánchez continuï governant Espanya, però existeix la possibilitat que PP, Ciutadans i l’ultradretà Vox sumin. Amb aquesta diagnosi al consell nacional d’ahir, en què els socialistes van aprovar les llistes a les generals i a les europees, la candidata i ministra Meritxell Batet va qualificar de “binàries” les eleccions del 28-A. Els socialistes són l’única garantia de diàleg polític per resoldre el conflicte de Catalunya amb Espanya perquè l’altra opció, segons Batet, només representa una Espanya “en blanc i negre”, que vol “anar més enrere del 1978, que no convé als catalans”.

Batet va acusar tant als independentistes com a la dreta i la ultradreta espanyoles de voler viure en el conflicte per interès polític i electoral i va prometre una campanya en positiu i en defensa del diàleg com “el major instrument que tenim per parlar amb aquells que pensen diferent i poder-nos entendre i arribar a consensos i pactes”. Després d’afirmar que el conflicte no és cap alternativa i fent pensar en el “referèndum o referèndum” de Puigdemont, Batet va concloure que “la política és diàleg o diàleg”.

El filòsof independent i expresident de Federalistes d’Esquerra, Manuel Cruz, és l’única absència en els primers cinc llocs de la llista respecte de les eleccions del 2016. El secretari d’estat per a l’Avenç Digital, Francisco Polo, el substitueix com a número dos de la ministra Batet mentre repeteixen en els següents tres llocs els ja diputats Mercè Perea, l’exsecretari d’organització José Zaragoza i Lídia Guinart. Fa un salt endavant fins a ocupar una posició de sortida, la sisena, Francisco Aranda, que ha estat cap de gabinet d’Iceta fins al 2018 i que ara ho és de la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera.

La fins ara regidora barcelonina Carmen Andrés també s’estrenarà previsiblement al Congrés com a setena de la llista en el llindar del darrer diputat obtingut pel PSC en les eleccions del 2016, un resultat que els socialistes catalans confien superar bé. Per això, el primer secretari de la JSC, Arnau Ramírez, repeteix en una vuitena posició que, aquest cop, sembla que li assegurarà l’elecció. Sonia Guerra i Enric Fernández s’estrenen al novè i desè llocs. Marc Lamuà i Joan Ruiz repeteixen com a caps de llista a Girona i Tarragona, mentre que la primera tinenta d’alcalde de Lleida, Montse Mínguez, s’estrena a la demarcació.

LA FRASE

Hi ha dues opcions: una Espanya de futur i progrés o una dels que volen anar més enrere del 1978
Meritxell Batet
ministra i candidata del psc

Javi López: “Prou de simbolismes”

El candidat del PSC a les europees i eurodiputat Javi López va acusar ERC i JxCat de presentar llistes “que perpetuen el conflicte o la competició electoral sense fi” en optar que les encapçalin l’exvicepresident empresonat Oriol Junqueras i l’expresident exiliat Carles Puigdemont. Per al candidat català, que acompanyarà el ministre Josep Borrell com a cap de llista del PSOE, ERC i JxCat mantenen la pugna entre si només per mantenir viu el “simbolisme” quan a Europa no es decidirà ni el conflicte de Catalunya amb Espanya ni el judici als polítics catalans. De Brussel·les, defensa López, han de venir solucions “efectives i concretes” i respostes europees globals. “Prou de simbolismes”, va concloure.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.