Política

Nova derrota de May pel ‘Brexit’ per 344 vots en contra i 286 vots a favor

La primera ministra fracassa en el darrer intent d’obtenir prou suports a la cambra tot i l’oferta als seus diputats de dimitir si el pla s’aprovava

El parlament britànic ha tornat a rebutjar aquest divendres l’Acord de Retirada pactat per Theresa May amb la UE, precipitant-se les possibilitats d’un ‘Brexit’ abrupte el 12 d’abril, per 344 vots en contra i 286 a favor. Només 58 vots han tombat per tercera vegada el pla de May, tot i l’oferta de la primera ministra als seus diputats de dimitir si s’aprovava l’acord.

Amb el resultat de la votació a la mà, la incertesa sobre el ‘Brexit’ augmenta quan només queden dues setmanes per a la data límit perquè el Regne Unit comuniqui a Brussel·les una via per “avançar” si vol evitar una sortida abrupta del club europeu el mateix 12 d’abril.

Just després de la votació, May ha lamentat el resultat i ha explicat que dilluns la cambra continuarà el procés “per veure si hi ha una majoria” i ha criticat que Westminster hagi dit que no a totes les opcions fins ara votades.

Per la seva banda, el líder de l’oposició, el laborista Jeremy Corbyn, ha exigit que l’acord de divorci “ha de canviar” i ha advertit May que si no ho accepta “ha de marxar ja” per decidir el futur del país “amb unes eleccions generals”.

Per la seva banda, la UE ja ha completat els preparatius per l’escenari “cada vegada més probable” d’un ‘Brexit’ sense acord i té a punt des de dilluns les mesures de contingència en tots els àmbits que es veurien afectats per una sortida abrupta del Regne Unit de la UE.

La primera ministra no ha aconseguit l’aval al seu acord de divorci tot i que en aquesta ocasió ha aconseguit més vots favorables dels tories respecte a l’última votació després d’oferir al grup la seva dimissió a canvi que els que no ho havien fet l’altra vegada donessin suport aquest cop a l’acord.

Partidaris del ‘Brexit’ i contraris, fins ara, a l’estratègia de May com l’exministre Boris Johnson o Dominic Raab, que va dimitir precisament arran del principi d’acord assolit amb la UE, són entre els que han anunciat que canviarien d’opinió a última hora.

Els escenaris que s’obren a partir d’ara són incerts. Abans del dia 12 Londres podria arribar a demanar legalment una extensió llarga –fet que implicaria participar en les eleccions europees si es concedeix la pròrroga– o revocar l’article 50 per frenar unilateralment la sortida de la UE, entre altres opcions.

El bloqueig actual, però, també podria abocar el Regne Unit a unes eleccions generals, ja que les desavinences al voltant del ‘Brexit’ i l’acord amb la UE han dividit tant tories com laboristes dificultant una majoria sobre cap pla alternatiu al consensuat amb Brussel·les pel govern de May.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]
tot recordant

Fèlix Goñi i Roura, l’inici de Terra Lliure

àsia

Els sondejos a peu d’urna a l’Índia pronostiquen un triomf de Modi

barcelona
política

Puigdemont exalça la feina feta per l’exili per poder aprovar l’amnistia

barcelona
àfrica

Sud-àfrica posa fi a tres dècades de domini del partit de Mandela

Barcelona
política

Illa es confessa “molt tranquil” sobre les negociacions postelectorals

barcelona
guerra a gaza

Netanyahu diu que no hi haurà treva permanent fins que Hamàs hagi estat destruït

barcelona
política

ERC diu que ja negocia el referèndum i Junts li pica el crostó

barcelona
amèrica del nord

Mèxic vota avui a la primera presidenta de la seva història

barcelona
política

L’ANC culmina la renovació de la cúpula, que presidirà Lluís Llach

barcelona