Política

Sergio Santamaría

Candidat del PP per Girona a les eleccions al Congrés

“Al PP aspirem a aglutinar el vot constitucionalista”

“No practicarem la confrontació. Ni amb Ciutadans, ni Vox, però tampoc amb independentistes i els assimilats, com ho són els socialistes”

“Si les competències delegades no s’exerceixen amb lleialtat a la Constitució, el govern d’Espanya haurà d’actuar”

Els llaços són una ofensa. Diuen que a Espanya no hi ha democràcia i hi ha presos polítics, i això és radicalment fals
La democràcia a Catalunya està seriosament afectada. I d’això no en són responsables ni els governs d’Espanya ni el PP
Els governs del PP són els que més esforços han dedicat al desenvolupament d’infraestructures a Girona

No és el primer cop que Santamaría està en llistes electorals al Congrés, tot i que és el primer que hi és com a cap de llista.

Quin objectiu es marca per a aquestes eleccions?
No pot ser altre que aconseguir un diputat constitucionalista que defensi la convivència i la concòrdia entre catalans. Sabem que almenys hi ha un 20% de suport constitucional a la província de Girona. El PP aspira a aglutinar aquest vot.
La demarcació de Girona és una pedra a la sabata del projecte popular a l’Estat?
Crec que no. El que necessitem és el compromís i convenciment de tots els gironins que defensem amb convicció la Constitució espanyola d’aprofitar que el PP és el que té més implantació territorial a la província. Lògicament molt més que Ciutadans o Vox. No crec que sigui un problema d’una pedra a la sabata sinó de votar amb responsabilitat i cap.
Són aquests partits, Ciutadans i Vox, els grans rivals a batre per vostès?
En absolut. No practicarem la confrontació. Ni amb Ciutadans i Vox ni tampoc amb independentistes i els assimilats, com ho són els socialistes. Defensem que el PP aglutini el vot, perquè som el partit que defensa el pacte del 78, que és basat en la concòrdia. Estem convençuts que la democràcia a Catalunya està devaluada a causa del procés. Recordem que el 1978 quasi el 90% dels catalans van donar suport a la Constitució. Aquest és un patrimoni a conservar.
Però el president del seu partit, Pablo Casado, proposava dilluns mesures de recentralització que són més una regressió que un reforç del pacte del 78.
A Catalunya des dels anys 80, però especialment des del 2012, s’ha produït una autèntica deslleialtat dels líders ara independentistes cap a la Constitució i el títol 8è de la Constitució que recull el funcionament de les comunitats autònomes. Les competències s’han d’exercir d’acord amb la Constitució, i defensant els interessos de tots els catalans, no només dels independentistes. Si la premissa no es respecta, el govern d’Espanya ha de fer complir la Constitució. L’administració d’algunes competències està delegada a les autonomies, però la titularitat resideix en l’Estat. Si no es compleix el principi de lleialtat caldran mesures.
Un altre 155?
Pot ser una suspensió cautelar de l’administració de competències o d’altres instruments previstos a la Constitució. El que proposa Casado és tornar la democràcia a Catalunya, que està seriosament afectada. I d’això no en són responsables ni els governs d’Espanya ni el PP.
Vol dir amb això que el govern de la Generalitat no és democràtic?
Ara mateix no perquè incompleix un punt primordial: el de neutralitat de les institucions. No pot ser que hagin inundat institucions públiques de llaços grocs. No és un exercici de llibertat d’expressió sinó una ofensa a la democràcia. Aquest llaç diu que a Espanya no hi ha democràcia i hi ha presos polítics, i això és radicalment fals. Volem recuperar la convivència entre tots els catalans.
Si els constitucionalistes a la demarcació són el 20%, se’n dedueix que l’independentisme és molt majoritari. No haurien d’escoltar aquests ciutadans?
A ningú se li escapa que Girona té una majoria independentista sòlida. L’independentisme reclama respecte i ser escoltat, i dic jo que nosaltres podem dir el mateix. A Girona als constitucionalistes no se’ns escolta. Institucions i mitjans de comunicació ens tenen bastant oblidats. No crec que això sigui respectar la pluralitat que llavors reclamen cap enfora.
Parlant de pluralitat i respecte a les idees, hi ha gent a la presó i al banc dels acusats pel fet de ser independentistes.
No. No hi són per la seva manera de pensar. Hi són per haver atemptat contra la democràcia espanyola. L’independentisme és una opció legítima.
A la demarcació de Girona hi ha el sentiment, i també la convicció, que els governs espanyols han incomplert reiteradament les seves promeses d’inversió.
Nosaltres no podem ser sospitosos d’això. La implicació dels governs del PP ha fet de Girona una de les províncies més puixants d’Espanya. Amb infraestructures importantíssimes que han millorat la qualitat de vida dels gironins, tenint cura de la seva economia, o amb mesures econòmiques que proposem al programa d’autèntica revolució fiscal com la supressió dels impostos de donacions i successions, reducció de l’IRPF per sota del 40%, impost de societats per sota el 20%.
Què me’n diu, doncs, de l’N-II? El territori està fart de promeses incomplertes en aquesta i d’altres qüestions.
Els governs d’Espanya que més esforços han dedicat al desenvolupament d’infraestructures a Girona són els del PP. I dirà vostè que aquesta és una afirmació lleugera, i no. Ho dic amb coneixement de causa. L’N-II l’ha pressupostat i executat el PP. El partit socialista, quan ha governat, en bona mesura ha paralitzat els projectes. Fins i tot Ciutadans ens ha reconegut que hem invertit més que ningú a Catalunya. L’N-II continuarà essent una prioritat del PP i culminarem els treballs que sempre hem liderat.
I d’altres infraestructures?
N’hi ha una que ha estat un autèntic èxit: l’alta velocitat. Foment ha publicat dades absolutament espectaculars sobre el nombre d’usuaris. Va ser una inversió enorme, quasi faraònica, però perquè és l’alta velocitat. El PP no és sospitós de desentendre’s de les infraestructures a Girona. Treballarem també el desdoblament de l’N-260 entre Figueres i Besalú, o projectarem un baixador perquè l’alta velocitat arribi a l’aeroport de Girona. Estem compromesos amb les infraestructures, amb la iniciativa empresarial, amb el turisme però sense malbaratar la gallina dels ous d’or que tenim. Cal protegir la Costa Brava, impedir l’urbanisme salvatge, protegir el medi ambient...
Parlant de medi ambient. El govern Rajoy va autoritzar llicències per extreure corall vermell al litoral català, espècie protegida per una moratòria de la Generalitat.
Vaig estar en una comissió de medi ambient del Parlament on el diputat d’Iniciativa Marc Vidal va presentar una iniciativa per protegir aquest valor vital de la costa, i el PP hi va donar suport. Vull dir que més enllà del que en algun moment hagin posat sobre la taula, potser de forma equivocada, el cert és que el PP té una convicció clara de protegir i defensar el litoral de Girona.

Exdiputat al Parlament i exalcaldable a Salt

El candidat per Girona del PP a les eleccions estatals del 28-A va néixer a Còrdova el 1967, tot i que fa uns 30 anys que viu a Catalunya. És llicenciat en dret, professió que exerceix actualment després d’haver estat diputat al Parlament en dos períodes: del desembre del 2012 a l’agost del 2015 i del novembre del 2016 a l’octubre del 2017. També va ser l’alcaldable a les eleccions municipals de Salt el maig del 2015, tot i que no va obtenir representació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona
política

L’Estat descarta que el Suprem actués amb “directrius”, al judici a l’1-O

BARCELONA
polònia

Detenen un home acusat de planejar un atac contra Zelenski

barcelona
Canvi Climàtic

Escòcia renuncia a reduir les emissions un 75% el 2030

Barcelona
unió europea

Brussel·les proposa un acord de mobilitat juvenil amb el Regne Unit

barcelona