Política

Finalitza una campanya amb poc enfocament gironí

Les relacions entre Catalunya i l’Estat han tingut un pes destacat en les intervencions dels candidats al Congrés i al Senat per la demarcació

Han desgranat la llista d’inversions llargament reivindicades

La mirada i els focus dels discursos no han acabat de baixar a ras de territori durant la campanya per les eleccions del 28-A, que va finalitzar ahir. En les compareixences dels candidats i candidates al Congrés i al Senat per Girona han estat escasses, en general, les propostes programàtiques per a la demarcació. A les comarques gironines, de fet, diversos dels temes que han estat més recurrents les dues últimes setmanes no eren nous, sinó que havien estat presents en anteriors cites a les urnes. Alguns exemples han estat les obres de desdoblament de l’N-II, la reclamació que el port de Palamós sigui frontera Schengen, la defensa del projecte d’un futur baixador del TAV a l’aeroport de Girona o l’eliminació dels passos a nivell de Flaçà i Figueres.

En el marc d’una situació política excepcional, en les intervencions han tingut un pes important les relacions entre Catalunya i l’Estat; les referències als candidats estatals, així com els possibles pactes. No s’han sentit, en canvi, al·lusions mútues entre els candidats gironins, de manera que tampoc s’han obert debats entre ells ni hi ha hagut intercanvi d’opinions.

El candidat d’En Comú Podem al Congrés per Girona, Joan Luengo, va reivindicar ahir el seu partit com “l’únic que ha fet propostes concretes per al territori”, com ara “per garantir el millor futur per a la Costa Brava i per als Pirineus”. Des de Salt, la candidata gironina d’ERC, Montse Bassa, va subratllar que “Esquerra és l’opció per aturar el pacte entre el PSOE i Ciutadans”: “Hem d’omplir les urnes de llibertat. Hem de guanyar per enviar un missatge potent arreu del món que Catalunya vol ser lliure.” A la tarda, el cap de llista de Junts per Catalunya, Jaume Alonso-Cuevillas, va visitar Amer, el poble d’origen de Puigdemont: “Tots junts, amb els nostres presos polítics, amb els exiliats i amb Carles Puigdemont com a president legítim de Catalunya al capdavant, som imbatibles i ho saben.”

Pel que fa al candidat del PSC, Marc Lamuà, va remarcar que “el vot socialista garanteix alternatives polítiques per trobar punts d’entesa i respecte per les llibertats”: “Els humans no veiem les calamitats fins que les tenim a sobre. I si no hi ha un vot massiu a favor de la moderació, les solucions als problemes reals se’ns allunyaran.” El número 1 del PP, Sergio Santamaría, va estar a Palamós, on va lamentar que “la Generalitat estigui destinant recursos al procés separatista en lloc d’explotar el turisme a localitats que es dediquen a aquest sector.”

Cs va fer un sopar de final de campanya a Figueres. El seu candidat, Héctor Amelló, va manifestar que “Ciutadans és la garantia per frenar el separatisme i fer fora Sánchez de La Moncloa”: “Som la força del canvi, de la modernització d’Espanya i el vot de la llibertat, la igualtat i la unió.” I Maria Besora, la cap de llista de Front Republicà, va explicar que, en la campanya, ha participat en una quinzena d’actes: “Ha vingut gent molt diversa. Ens han encoratjat. No ens veuen com un partit convencional, sinó que se senten part de la nostra feina.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Dolors Feliu no tornarà a presentar-se a les eleccions de l’ANC

barcelona

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà
guerra a gaza

Israel prepara l’evacuació de Rafah per començar la invasió

barcelona
POLÍTICA

Suport a Campmajó i al ‘segon exili’ de Tsunami, a Girona

GIRONA