Política

El 28-A deixa Maragall i Collboni de rivals de Colau

La batalla per l’alcaldia de Barcelona comença a aclarir el panorama amb els resultats electorals de la jornada d’ahir

ERC referma amb vots i guanyant a la ciutat els bons auguris de les enquestes

En un panorama tan incert i igualat com és la cursa electoral per a l’alcaldia de Barcelona, els resultats de la jornada d’ahir permeten aportar una mica de llum sobre quines poden ser les preferències dels votants de la capital de Catalunya a l’hora d’escollir el nou ple municipal i situen el republicà Ernest Maragall i el socialista Jaume Collboni com a grans rivals a batre per l’alcaldessa Ada Colau, si vol mantenir el càrrec. Des d’ahir queda clar que el nou ajuntament es decidirà en el segment dels votants d’esquerres, i com es decantin aquests per una opció o una altra serà determinant per al futur polític de la ciutat. El dibuix que han pintat fins ara les enquestes donant un cert avantatge a Maragall en pugna amb Colau i Collboni és ben bé el retrat que surt de les eleccions d’ahir i que esbossen una possible reedició del tripartit, ajustada als nous temps i a l’evolució que han tingut els partits que el van fer possible.

Tot i aquesta evidència, cal tenir clar que les projeccions de vot que es puguin fer no sempre són encertades perquè no sempre es manté el mateix comportament d’unes eleccions en unes altres. Mirant els resultats d’ahir, cal veure quants dels votants que van fer costat al PSC per enfortir l’opció d’esquerres davant l’amenaça de la triple dreta, són vots prestats de Comuns que tornaran a Colau el 26 de maig. En aquest sentit, hi ha més vasos comunicants entre el PSC i Comuns que entre aquests i el votant tipus d’ERC, que, tot i això, podria aspirar a créixer amb el suport dels ciutadans que el 2015 van fer costat a Ada Colau i que ahir van votar el sobiranista Jaume Asens.

Al marge de l’extrapolació de vot i fixant-se únicament en el resultat d’ahir, el titular que en resulta és que ERC va obtenir a Barcelona un triomf històric, ja que la formació que lidera Oriol Junqueras només havia guanyat a la ciutat en les europees del 2014. Tot i això, el triomf republicà es va decantar per unes poques dècimes davant l’opció del PSC, que va quedar en segona posició: 23,06 d’ERC per 22,82 del PSC, amb el 96% dels vots escrutats. En canvi, els Comuns no van tenir cap possibilitat de victòria a la capital catalana, quedant a set punts percentuals d’ERC i el PSC. La llista d’Asens només va fer un resultat defensable a Ciutat Vella, on va quedar en segon lloc, rere el PSC.

A l’altre costat de l’espectre polític, els resultats d’ahir deixen l’opció de Manuel Valls, candidat que té el suport de Ciutadans, en una aparent feblesa amb una trajectòria que apunta a sortida de cavall i parada de burro, mentre que el candidat del Partit Popular, Josep Bou, haurà de batallar molt per consolidar el vot que li asseguri la seva sola presència a l’Ajuntament, fet que no suposaria cap èxit sinó un rotund fracàs de l’estratègia del PP a la ciutat de Barcelona.

Junts per Catalunya va obtenir un 10,7 dels vots, un punt per sota de Cs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

L’ONU demana mesures contra les lleis revisionistes de PP i Vox

barcelona
regne unit

Cop dels laboristes a Sunak

barcelona
guerra a gaza

Turquia talla totes les relacions comercials amb Israel

barcelona
Àlex Neira
Alcalde de Sant Andreu de Llavaneres (PSC)

“Venia de fer de policia amb molts quilòmetres de carrer”

Sant Andreu de Llavaneres
12 DE MAIG

El ‘presidente’ és Pedro

Sant Boi de Llobregat

Més mobilitat ferroviària

Girona
política

Estudiants desencantats

LA BISBAL D’EMPORDÀ

Cañigueral defensa l’impuls del contingut audiovisual en català per als infants

LA BISBAL D’EMPORDÀ
israel

L’Exèrcit israelià nomena el substitut del cap dels serveis d'Intel·ligència

barcelona