Política

el contrapunt

El PSC retorna sense ferir el sobiranisme pel vot útil

Participa de la victòria del PSOE a Espanya però no aconsegueix recuperar l’hegemonia en les generals

Torna a guanyar a l’àrea metropolitana però no arriba a debilitar l’independentisme

“La Catalunya progressista i de la convivència tornarà a fer president Pedro Sánchez”, augurava la candidata barcelonina i ministra Meritxell Batet en el míting central dels socialistes a Catalunya, dijous al pavelló de la Vall d’Hebron davant 4.000 persones. Més enllà d’encertar-la en part, l’auguri demostrava la seguretat amb què el PSC afrontava les eleccions a Catalunya perquè es donava per feta la victòria clara de Sánchez a Espanya però també s’aspirava a la victòria a Catalunya, si més no en vots. I és en aquest punt on les victòries pel vot útil contra la por a la dreta espanyola no li han funcionat aquest cop al PSC amb la força amb què ho havia fet històricament. El segon però del resultat d’ahir és que els socialistes confiaven que el vot útil els enfortís al mateix temps de debilitar l’independentisme, un objectiu que no ha prosperat. En perspectiva, el procés independentista ha arrabassat als socialistes ser la punta de llança a les eleccions espanyoles –el 2015 i el 2016 va ser En Comú Podem i, aquest cop, ERC, sense que ni els comuns ni JxCat s’hagin ensorrat–. Nogensmenys, l’independentisme obté vint-i-dos diputats i guanya en vots i el sobiranisme partidari del referèndum d’autodeterminació confirma amb vint-i-nou diputats la seva hegemonia a Catalunya.

El PSC aconsegueix recuperar cinc diputats i se situa en dotze. Encara que no assoleix doblar la representació respecte als mals resultats de fa tres anys, gairebé dobla el nombre d’escons a Barcelona –on té en l’àrea metropolitana el seu gran feu–, manté els diputats a Tarragona i Girona i, sobretot, es treu l’espina clavada de fa tres anys a Lleida, on per primer cop a la història els socialistes s’havien quedat sense diputat en les eleccions generals.

Així, a Barcelona el PSC guanya i reprèn el seu paper històric com a primera força, a més de recuperar quatre diputats que s’afegeixen als només cinc que va obtenir fa tres anys –Francisco Polo, Mercè Perea, José Zaragoza, Lídia Guinart, Francisco Aranda, Carmen Andrés, el líder de les joventuts Arnau Ramírez i Sonia Guerra acompanyaran Batet–. Montse Mínguez recupera el diputat de Lleida que havia deixat fora Mònica Lafuente fa tres anys i Marc Lamuà repeteix a Girona. Tarragona és el voler i doler del PSC en aquestes eleccions perquè ERC li arrabassa la victòria de sempre que només els comuns li havien furtat en les darreres eleccions. Els socialistes tarragonins només seran representats pel revalidat Joan Ruiz.

En vots, els socialistes catalans aconsegueixen recuperar tres-cents cinquanta mil vots tenint en compte que el 2016 van tocar el fons històric de 559.870. I torna a ser la primera força en moltes ciutats de l’àrea metropolitana de Barcelona.

LES FRASES

Els socialistes hem guanyat aquestes eleccions generals i Sánchez continuarà sent president del govern d’Espanya
Vull felicitar ERC pel bon resultat i dir que el PSC puja 350.000 vots guanyant a la demarcació de Barcelona
Aquest govern està més fort amb gairebé 40 diputats més per sobre de la crispació i els insults
Meritxell Batet
diputada i ministra
Lleida recupera i consolida el socialisme lleidatà a les Corts de Madrid
Montse Mínguez
diputada del psc per lleida

Governabilitat difícil

x.m

“Guanyem, però pot ser ingovernable”, donava a entendre ahir alguna veu des de la seu socialista del Poblenou barceloní. Certament el PSC es recupera amb centenars de milers de vots i ja comptava amb un mapa català fragmentat. Però la majoria més àmplia possible que els socialistes anhelaven i que l’històric vot útil contra la por a la dreta li havia garantit, aquest cop no és suficient. De fet, el PSOE només té majoria amb Ciutadans, un pacte molt difícil de justificar però possible i que tindrà molts poderosos a favor. Amb Podem no en fa prou i garantir-se l’estabilitat amb independentistes catalans i bascos pot generar molta inestabilitat interna al PSOE i pressió externa. Els independentistes han vist legitimat posar condicions. Ahir, el PSC estava més content per Sánchez que per ell mateix.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Més pressió sobre Netanyahu perquè tanqui un acord amb Hamàs

barcelona
política

Llach es mostra partidari d’una única llista independentista, sense Orriols

barcelona
tot recordant

Fèlix Goñi i Roura, l’inici de Terra Lliure

àsia

Els sondejos a peu d’urna a l’Índia pronostiquen un triomf de Modi

barcelona
política

Puigdemont exalça la feina feta per l’exili per poder aprovar l’amnistia

barcelona
àfrica

Sud-àfrica posa fi a tres dècades de domini del partit de Mandela

Barcelona
política

Illa es confessa “molt tranquil” sobre les negociacions postelectorals

barcelona
guerra a gaza

Netanyahu diu que no hi haurà treva permanent fins que Hamàs hagi estat destruït

barcelona
política

ERC diu que ja negocia el referèndum i Junts li pica el crostó

barcelona