Política

Cs suma 57 escons, però diu que no pactarà amb el PSOE

El partit taronja puja 25 escons i aconsegueix els seus millors resultats, però el tripartit de dretes queda molt lluny

Albert Rivera diu que el triomf de Pedro Sánchez és una mala notícia

Ciutadans ha aconseguit els seus millors resultats al conjunt de l’Estat en unes eleccions espanyoles, amb 57 escons, 25 més que en els comicis anteriors del 2016, i podria ser una de les opcions per formar govern estable, ja que sumaria majoria absoluta en un hipotètic pacte amb el PSOE: 180 escons entre tots dos. Però Albert Rivera va reiterar en comparèixer, a última hora de la nit, que no pactarà amb Pedro Sánchez. Després de felicitar el PSOE pel triomf, va dir que ahir hi havia hagut una mala notícia, que Sánchez tornarà a ser president, i una de bona, que Cs es consolida “com un projecte guanyador”.

Aquests resultats allunyen el triple pacte de la dreta amb què tant s’havia especulat i, pel que s’havia sentit durant la campanya –en què Rivera no ha parat de criticar Pedro Sánchez–, el que estaria més en sintonia amb els objectius polítics del partit taronja: la desfeta del PP, que ha caigut als 66 escons, no queda compensada pel creixement de Cs i l’entrada amb força de Vox al Congrés dels Diputats (24 escons). Junts només sumen 147 escons i queden a 29 de la majoria absoluta.

Albert Rivera va comparèixer simultàniament amb Pedro Sánchez i Pablo Casado a les dotze de la nit. Ho va fer a la seu de Ciutadans del carrer Alcalá de Madrid, on es congregaven centenars de militants i simpatitzants de Cs, que agitaven banderes espanyoles, i hi havia acreditats 160 periodistes, una trentena dels quals eren estrangers.

Medalla de bronze

Albert Rivera, Toni Cantó i Inés Arrimadas havien protagonitzat un vídeo viral al final de la campanya, amb l’arribada triomfal del candidat de Cs a La Moncloa a la meta d’una suposada cursa. Fins i tot van parlar de sorpasso, basant-se en les dades d’una presumpta enquesta que no es podia fer pública, i que els feia guanyadors. Al final ha fet podi, però s’ha de conformar amb la medalla de bronze, a nou escons dels populars i ni més ni menys que a 66 escons del guanyador, el PSOE, amb 123.

Encara que el tripartit de dretes hagi quedat molt lluny de la majoria, Ciutadans és una de les formacions guanyadores dels comicis d’ahir, juntament amb el PSOE, Vox i ERC. Fundat a Catalunya el 2006, Cs va concórrer per primer cop a les eleccions espanyoles el 2015, amb una irrupció espectacular al Congrés en què va assolir 40 escons. Sis mesos després, però, quan la incapacitat de formar govern va portar a eleccions anticipades (el juny del 2016), va baixar a 32 escons. El bloqueig polític li va jugar en contra: en pocs mesos, Cs va passar d’especular amb la possibilitat que Rivera es convertís en el primer català a la presidència del govern espanyol en tota la història –ni que fos amb un discurs que alguns consideren catalanòfob– a perdre vuit escons (que presumiblement van anar al PP) i quedar amb 32 diputats. Les expectatives eren altes, però es van haver de conformar a ser la quarta força parlamentària, al darrere d’Units Podem (que es presentaven junts per primer cop i que no van millorar gaire els resultats per separat: 42 escons). En qualsevol cas, en les eleccions del 2015 i el 2016 es va trencar el bipartidisme dominant des de la Transició, però encara no està amenaçada l’alternança del PP i el PSOE, que ja dura 37 anys, des de l’arribada al poder de Felipe González, el 1982.

Superar el bipartidisme

Posar fi a aquest bipartidisme era un dels objectius que es proposava Cs. “Hem de mobilitzar-nos i votar en massa per deixar enrere quaranta anys de bipartidisme amb els nacionalistes”, havia dit Albert Rivera quan va acudir a les deu del matí al col·legi de Santa Marta de l’Hospitalet de Llobregat “No són unes eleccions qualssevol”, hi va afegir el president de Cs, i va assegurar, abans de saber-se els resultats: “Avui s’obre una nova etapa política en què enterrarem quaranta anys de les dues Espanyes i de nacionalismes condicionant la vida pública.” Els resultats no van confirmar aquest canvi. En tot cas, va assegurar que el seu partit aposta per “una Espanya centrada, que miri cap al futur, que es doni la mà i que defensi la igualtat i la llibertat”.

LES FRASES

La mala notícia és que Sánchez i Iglesias formaran govern amb els nacionalistes. La bona notícia és que som un projecte guanyador
Ciutadans aposta per una Espanya centrada, que mira al futur i defensa la igualtat i la llibertat
Albert Rivera
President de Ciutadans


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

àfrica

Tropes russes entren en una base que acull soldats nord-americans a Níger

barcelona
política

Illa remarca ara que descarta un acord amb Junts

barcelona
estat espanyol

L’ONU demana mesures contra les lleis revisionistes de PP i Vox

barcelona
regne unit

Cop dels laboristes a Sunak

barcelona
guerra a gaza

Turquia talla totes les relacions comercials amb Israel

barcelona
Àlex Neira
Alcalde de Sant Andreu de Llavaneres (PSC)

“Venia de fer de policia amb molts quilòmetres de carrer”

Sant Andreu de Llavaneres
12 DE MAIG

El ‘presidente’ és Pedro

Sant Boi de Llobregat

Més mobilitat ferroviària

Girona
política

Estudiants desencantats