Política

L’onada republicana s’imposa com a força hegemònica

ERC s’ha imposat de manera nítida a la comarca del Baix Empordà i s’ha erigit en primera força en 32 dels 36 municipis. Un resultat que té la seva particularitat en una comarca que, de manera tradicional, ha estat un dels feus més forts de l’extinta CiU. Una reorientació del vot que, això sí, pren partit per l’independentisme moderat, després de les declaracions del seu líder, Oriol Junqueras, partidari de donar suport a un eventual govern d’esquerra per frenar l’extrema dreta. També és rellevant la consolidació i l’increment de Ciutadans, que pren de manera clara vots al PP, mentre que aquest darrer, poc o molt, també es veu afectat per Vox, que en aquestes eleccions encara és una força residual. Junts per Catalunya ha estat primera força en cinc municipis: Foixà, Serrà de d’Aro, Palau-sator, Regencós i Ullastret. La diferència entre JxCat i ERC ha estat menys notable en municipis petits i més marcada en les més importants quant a nombre d’habitats. El votants del PSC s’han mobilitzat a molts municipis del Baix Empordà, si bé en el global de la demarcació ha aconseguit només un diputat –com el 2016–, fet que no ha ajudat en la remuntada del PSOE. Aquests serien els casos de Palamós, on ha estat la segona força per davant, si bé per pocs vots, de JxCat, i de Sant Feliu de Guíxols, on ha aconseguit 2.559 vots, mentre que ERC, primera força, n’ha aconseguit 2.774. Pel que fa a Ciutadans, la formació taronja ha continuat esgarrapant de manera inexorable vots a un PP en caiguda lliure, fet que deixa entreveure que pot fer forat a les eleccions municipals a llocs importants com ara Palamós. Dos exemples: a Palafrugell, Cs ha aconseguit 1.150 vots, mentre que el PP, 360 –això sí, seguit de molt a prop per Vox, amb 354–. Així, doncs, en els municipis més grans és clar que Ciutadants –menys a la Bisbal–s’ha posicionat com a tercera o quarta força.

Baix Empordà

L’onada republicana s’imposa com a força hegemònica

ERC s’ha imposat de manera nítida a la comarca del Baix Empordà i s’ha erigit en primera força en 32 dels 36 municipis. Un resultat que té la seva particularitat en una comarca que, i de manera tradicional, ha estat un dels feus més forts de l’extinta CiU. Una reorientació del vot que, això sí, es manté fidel amb l’independentisme, si bé el més moderat, després de les declaracions del seu líder Oriol Junqueras, partidari de donar suport a un eventual govern d’esquerres per frenar l’extrema dreta. També, i és rellevant, s’aprecia la consolidació i increment de Ciutadans, que pren vots al PP, mentre també es clarament afectat per VOX. El projecte de Junts per Catalunya, capitanejat amb mà de ferro des de Brussel·les per l’expresident Carles Puigdemont, ha estat la primera força en cinc municipis: Foixà, Serrà de d’Aro, Palau-Sator, Regencós i Ullastret. La diferència entre JxCat i ERCs ha estat menys notable en poblacions petites i més marcada en les més importants quan a nombre d’habitats. El votants del PSC, que en clau gironina no es pot dir que hagin ajudat al projecte de Pedro Sánchez, s’ha mobilitzat a molts municipis. Aquest seria el cas de Palamós, on ha estat segona força per davant, si bé per pocs vots, de JxCat i Sant Feliu de Guíxols, on han aconseguit 2.559 vots,mentre que ERC, primera força, n’ha aconseguit 2.774. Pel que fa a Ciutadans, aquesta formació ha seguit de manera inexorable esgarrapant vots als populars en caiguda lliure i es deixa entreveure que farà forats a les municipals. Dos exemples: a Palafrugell, C’s ha aconseguit 1.150 vots, mentre que el PP, 260; això sí, seguit de molt a prop per VOX amb 354. Així doncs, en els municipis més grans queda clar que Ciutadants –menys a la Bisbal–s’ha posicionat com a tercera o quarta força. I pel que fa a VOX, aquesta formació també ha pres clarament vots als populars.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Manifest en suport de Puigdemont amb 250 personalitats

barcelona
Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona