Política

Londres i Dublín fixen el full de ruta per restablir el govern a Irlanda del Nord

Estableixen cinc grups de treball per resoldre les principals discrepàncies

Els representants dels partits expressen la voluntat d’arribar a bon port

Els partits nord-irlandesos van tornar a entrar ahir al Parlament de Stormont, a Belfast, després de 15 mesos, per reiniciar les converses per reintentar formar govern. En la reunió hi van participar representants dels governs britànic i irlandès i els cinc partits nord-irlandesos: els dos republicans proirlandesos –Sinn Féin i Partit Socialdemòcrata i Laborista (SDLP)–, els dos unionistes probritànics –Partit Unionista Democràtic (DUP) i Partit Unionista de l’Ulster (UUP)– i el neutral Partit de l’Aliança, cinquena força política a la regió.

En un comunicat conjunt, els governs de Londres i Dublín van exposar el pla de les negociacions, S’han establert grups de treball en què participaran tres representants de cada partit. A més, han acordat que els cinc líders nord-irlandesos es reuniran un cop a la setmana amb el viceprimer ministre irlandès, Simon Coveney, per establir l’agenda.

Unions gais i llengua

Les principals discrepàncies les mantenen els dos partits més votats, el Sinn Féin i el DUP. El Sinn Féin demana la legalització del matrimoni gai, una llei que iguali la llengua irlandesa amb l’anglesa i que s’investigui la mort de centenars de persones durant els 30 anys de conflicte armat. El conflicte va acabar amb els acords de pau del 1998, signats per tots els partits polítics menys el DUP, que els va reconèixer tres anys més tard.

Els grups de treball inclouran aquests punts. Hi haurà cinc grups que se centraran a buscar un programa de govern que garanteixi la prosperitat i millori els serveis públics, la transparència, la llengua i la identitat, i la sostenibilitat. El cinquè grup fa referència a la reforma de la petició de preocupació, que és el mecanisme que fan servir els ultraconservadors del DUP per bloquejar la reforma de la llei dels matrimonis del mateix sexe.

En aquest sentit, el diputat del Sinn Féin Conor Murphy va dir ahir que el govern de Londres els havia promès que aprovarien a Westminster una llei per legalitzar els matrimonis homosexuals a Irlanda del Nord.

El govern compartit entre republicans nacionalistes proirlandesos i unionistes probritànics es va suspendre el gener del 2017, quan el republicans del Sinn Féin van acusar el DUP de corrupció. Les converses es van trencar definitivament un mes després per desavinences entre Sinn Féin i DUP, els principals partits de les dues comunitats.

El bloqueig es va trencar després de la mort de la periodista Lyra McKee a mans de dissidents de l’IRA en els disturbis de Derry, el 18 d’abril passat, i després de la pujada del Partit de la Aliança –que no representa cap comunitat– en les eleccions municipals de la setmana passada. Va incrementar el nombre de regidors de 32 a 53, un 65%, en un clar missatge als partits nacionalistes i unionistes.

“Volem que el govern d’Irlanda del Nord torni a funcionar”, va afirmar ahir Arlene Foster, líder del DUP. Per la seva banda, Mary Lou McDonald, la líder del Sinn Féin, va dir que els negociadors del partit “estan a punt per a les converses i per resoldre tots els problemes”.

LA XIFRA

15
mesos
ha estat sense govern Irlanda del Nord a causa de les desavinences entre el Sinn Féin i el DUP.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona
SANT MARTÍ VELL

Torrentà (ERC) posa en valor la feina del Govern amb els micropobles

SANT MARTÍ VELL

Puja del 14% de l’aigua i rescat del pàrquing de la plaça del Doctor Robert

SABADELL